BeogradLazarevacVesti

Episkop šumadijski Gospodin Jovan osveštao krstove za hram Svetog velikomučenika Dimitrija

Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan, uz sasluživanje preosvećenog Episkopa Dositeja i Episkopa Georgija, osveštao je šest novih krstova koji će biti postavljeni na kupole hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu. Prethodni krstovi bili su postavljeni na hram još pre 80 godina i uz blagoslov Eiskopa šumadijskog skinuti su kako bi bili urađeni novi, na osnovu elaborata Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Stari krstovi su zamenjeni novim, identičnim, od prohroma sa dvadesetčetvorokaratnom pozlatom.

Osveštani krstovi na hramu u Lazarevcu

U prisustvu velikog broja vernika, sveštensva ovog hrama i predstavnika GO Lazarevac, Episkog šumadijski Gospodin Jovan osveštao je šest krstova koji će biti vraćeni na kupole hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija. U svojoj besedi, Episkop šumadijski rekao je da je krst na crkvi ili domu  kruna hrama i samog doma i to je znak kome pripadamo.

Episkog šumadijski Gospodin Jovan

Krst je taj koji treba da nosimo i čega nikada ne smemo da se odreknemo. Svako nosi svoj krst sa blagodarnošću, uprkos svemu što nam se dešava, kaže episkog šumadijski i dodaje da sve što prihvatimo kao svoje i sam Bog će nam dati snagu da preguramo i loše dane.

Krstovi su u toku prošle godine skinuti sa hrama a zamenjeno je svih šest, koji su postavljeni pre osam decenija. Pet krstova biće vraćeno na kupole hrama a jedan na zvonik.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA