BeogradKulturaVesti

Festival klasične muzike “Rosi fest 2018“

Međunarodni festival klasične muzike „Rosi fest 2018” počeće će 25. januara, koncertom u Starom dvoru, a završni gala koncert biće održan 28. januara u Narodnom pozorištu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je velika čast da Grad Beograd bude partner u organizaciji ovog festivala i zahvalio direktoru festivala i njegovom timu na velikom entuzijazmu.

Prva godina je uvek teška, ali sam siguran da će na osnovu njihove energije, podrške koju imaju u Gradu Beogradu, kao i svega što rade na promociji našeg grada, ovaj festival imati sve više pristalica, da će rasti i postati tradicionalan – rekao je Petronijević.

Direktor „Rosi festa” Stefan Zekić, dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, istakao je da je ovo prvi međunarodni festival koji nosi ime eminentnog kompozitora jevrejskog porekla, koji je živeo u Italiji krajem 17. veka.

Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da uživa u opusu eminentnog baroknog kompozitora Salamona Rosija, čija se dela premijerno izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali posebno za ovu priliku – rekao je Zekić.

„Rosi fest” je ugostio i vrhunskog soprana njujorške Metropoliten opere Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima u Muzeju Narodnog pozorišta.

Festival klasične muzike ''Rosi fest 2018''

Kada sam došla u Beograd, prvo što sam primetila je to da mladi pevači ovde imaju izvanredan glas. Zato ću ih pozvati da nastupaju u drugim zemljama gde će se na taj način promovisati – rekla je Makarina.

Istovremeno, profesor Akademije za muziku i ples u Jerusalimu Oded Šomroni vodiće majstorski kurs za mlade dirigente, dok će Daniela Koen, sa Univerziteta Sorbona, održati predavanje u skladu sa tematskom odrednicom festivala.

Festival je usmeren na promovisanje i kreiranje interkulturnog dijaloga, a poseban program biće posvećen obeležavanju 25 godina od obnove diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Osim domaćih ansambala, hora „Braća Baruh”, Hašira, Jevrejskog kamernog orkestra, predstaviće se i čuveni ansambl za ranu muziku „Profetti della quinta” i ansambl „Adi” iz Tel Aviva.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu, Jevrejske zajednice u Srbiji, Gete instituta, Skupštine Grada Beograda i Narodnog pozorišta u Beogradu. Aktivnosti svih dana festivala su besplatne, a više o programu i učesnicima festivala zainteresovani mogu naći na internet-stranici: www.rossifest.org.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA