BeogradLazarevacVesti

Glavni odbor Sindikata EPS-a: Stupamo u štrajk ukoliko ne bude potpisan kolektivni ugovor

Sastanak Glavnog odbora Sindikata EPS-a održan je u Poslovodnom odboru RB Kolubara a tema je bila kolektivno pregovaranje. Na ovom sastanku doneta je jednoglasna odluka da se stupi u generalni štrajk, ukoliko država i resorno ministarstvo do 01. februara ne odgovore na zahteve Sindikata za potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Minimum ispod kojeg nećemo ići je već postojeći kolektivni ugovor a naravno da će naša borba ići u pravcu poboljšanja uslova, kada su u pitanju topli obrok, regres i ostala prava radnika, kažu predstavnici Sindikata. Dodaju da je 13. novembra 2023. godine upućen inicijalni tekst kolektivnog ugovora resornom ministarstvu, ali da odgovor nije stigao i da stari koletivni ugovor ističe u ponoć 06. februara 2024.

Sindikat EPS sasatnaka glavnog odbora

Sindikat EPS-a stupiće u generalni štrajk ukoliko resorno ministarstvo i država ne odgovore na zahteve i potpišu novi kolektivni ugovor do 01. februara. Na trećem sastanku Glavnog odbora formiran je i štrajkački odbor, a da li, i kada će se stupiti u štrajk zavisi samo od ministarstva i države, kaže Branko Krsmanović predsednik Sindikata EPS-a.

Glavni odbor Sindikata EPS

Minimum ispod kojeg nećemo ići je već postojeći kolektivni ugovor a naravno da će naša borba ići u pravcu poboljšanja uslova, kada su u pitanju topli obrok, regres i ostala prava radnika, kaže Željko Vojinović, potpredsednik Glavnog odbora Sindikata EPS-a i predsednik Sindikata „Drmno“. Novi kolektivni ugovor podrazumeva da zarade prate troškove života, da budu povećane otpremnine pri odlasku u penziju ali i da Sindikat bude uključen u donošenje važnih odluka i prava koja se tiču radnika, kaže Vojinović.

Sastanak Sindikata u Poslovodnom

Procenili smo da je vreme koje smo dali Ministarstvu rudarstva i energetike potrošeno i da nam je jedino preostalo da se na ovaj način izborimo za prava radnika i kolektivni ugovor koji je reprezentativan i štiti radnike, kaže Goran Radenković, predsednik Sindikata EPS snabdevanje.

Na ovom sastanku doneta je jednoglasna odluka da se stupi u generalni štrajk ukoliko država i resorno ministarstvo do 01. februara ne odgovore na zahteve Sindikata za potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA