BeogradVesti

Protokol o saradnji sa opštinom iz Sarajeva

Gradske opštine Beograda i Sarajeva, obe sa istim imenom – Stari grad, potpisale su protokol o saradnji i tako postale bratske opštine. Ovim sporazumom dogovorena je saradnja, koja za cilj ima zajedničko apliciranje kod evropskih fondova za projekte koji će unaprediti život na ove dve opštine.

GO Stari grad potpisala protokol o saradnji sa opštinom iz Sarajeva

Boravak delegacije beogradske opštine Stari Grad u Sarajevu tokom oktobra rezultirao je uzvratnom posetom čelnika istoimene sarajevske opštine i potpisivanjem sporazuma o bratimljenju. Pored kulturne i privredne saradnje radiće se i na realizaciji zajedničkih projekata.

Jedna od stvari na kojima ćemo prvo raditi jeste povezivanje ljudi u ove dve opštine, dakle razmena đaka i studenata. Ono što je nekad postojalo a sada ne postoji, to su skadarlijske i baščaršijske noći koje ćemo ponovo aktivirati, rekao je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Sarajevska opština Stari grad je uspostavila bratsku saradnju sa 24 opštine sa prostora svih bivših republika Jugoslavije. U Srbiji pored opštine Stari grad, sporazum je potpisan i sa Kragujevcem. Prva od tema vezana je i za saradnju u vidu razmene učenika i studenata.

Mi smo u zadnjih osam godina implemetirali projekt u vrednosti od 12, 5 miliona evra u opštini Stari grad po pitanju naših pobratimskih opština i uključivali smo se u projekte sa ovim opštinama.  Vreme je ispred nas, prema tome svaki ovaj sporazum koji se potpiše zavisi od menadžmenta opštin. To je sve do ljudi, verujte. Naišao sam na sličnu situaciju kada sam došao u opštinu Stari grad, gde sam zatekao zaboravljene pobratimljene odnose u našoj opštini. Potrebmo je održavati veze i učestvovati u projektima. Mislim da je razmena studenata i đaka jako važna za sve opštine kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Stari grad Sarajevo.

Sklapanjem ovakvih sporazuma podstiče se regionalna saradnja sa ciljem da dostigne veći nivo, kako bi opštine potpisnice na regionalnom ili lokalnom nivou zajedničkim snagama i udružene uspešnije aplicirale za velike evropske projekte.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA