BeogradLazarevacVesti

Grip, prehlada ili korona – kako sprečiti i lečiti

I pored toga što prvi slučajevi gripa još uvek nisu registrovani, sezona respiratornih infekcija, prehlade i gripa je pred nama. Ove godine situaciju posebno otežava korona virus  i epidemiološka situacija koja se iz dana u dan komplikuje. Simptomi ovih infekcija su slični ali i mere prevencije su gotovo iste. U apoteci Dr Max preporučili su nam preparate koji nam mogu pomoći u jačanju imuniteta ali i lekove ukoliko dođe do respiratornih infekcija. Osnovni savet je da poštujete sve mere i čuvate svoje zdravlje i zdravlje drugih.

dr max

Virusne infekcije gornjih disajnih puteva često se manifestuju kao klinički sindromi prehlade ili gripa. Kašalj i groznica, opšta malaksalost i druge tegobe, posebno u uslovima proglašene epidemije gripa, sugerišu postojanje virusa ili bakterije. Simptomi prehlade i gripa nastaju u sklopu odgovora imunog sistema na virusnu infekciju. Prema tome, glavni faktor u generisanju simptoma nije virusno oštećenje disajnih puteva, već imunološki odgovor na infekciju.

dr max

U zavisnosti od stanja organizma i razvoja infekcije virusne i bakteriološke infekcije mogu izazvati različite simptome od blagih, preko lakih do teških simptoma a ishod nekada može biti i fatalan. Kada je o terapiji reč postroji čitava paleta različitih vrsta lekova protiv simptoma prehlade i gripa. O tome kada i koju terapiju uzeti i da li su antibiotici potrebni ključno je mišljenje lekara, a najčešća greška je kada se pacijenti leče bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA