BeogradLazarevacVesti

Homogenizacija uglja počinje tokom 2019. godine

U drugom kvartalu 2019. godine biće završen projekat čiji je cilj homogenizacija, odnosno upravljanje kvalitetom uglja u okviru C paketa takozvanog “Zelenog projekta“ rudarskog basena “Kolubara“, istakao je v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić. Tom prilikom Grčić je naglasio da će na ovaj način biti obezbeđen ujednačen kvalitet uglja za termoelektrane, što će omogućiti značajne uštede od 10 odsto.

RB KOLUBARA 2

Sa predstavnicima rukovodstva i sindikata JP EPS i Ogranka RB Kolubara Grčić je obišao radove i istakao da je ukupna vrednost nešto ispod 180 miliona evra, a vrednost samog projekta homogenizacije zajedno sa deponijom koja je neophodna za funkcionisanje 54 miliona.

RB KOLUBARA 4

U okviru “Zelenog paketa“ koji kreditira KfW banka realizuje se i projekat “Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u RB Kolubara“. Projektom je pored najmodernijeg odlagača jalovine čija montaža je završena pre deset meseci , predviđeno uvođenje sistema za upravljanje kvalitetom uglja nabavkom hardverske i softverske podrške, izgradnja nove deponije i velikih sprava neophodnih za proces homogenizacije. Projekat će biti realizovan u drugom kvartalu 2019. godine, a njegov značaj istakao je v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić koji je sa predstavnicima rukovodstva i sindikata ovog preduzeća kao i ogranka RB “Kolubara“ obišao radove.

Radove na izgradnji i montaži konstrukcija izvode FAM i Energoprojekt, a svakodnevnim uvidom uočena su kašnjenja od strane Energoprojekta.

Kako je naglasio v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić sistemom homogenizacije biće ostvarene uštede od čak deset odsto, a to je dosadašnji gubitak koji ni jedna država sebi ne može da dozvoli. Pored finansijskih ušteda benefiti se očekuju i sa aspekta zaštite životne sredine, pre svega kada je u pitanju smanjenje koncentracije sumpora, azota i ugljen dioksida kao i smanjenje količine pepela i šljake.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA