Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu dobija nove krstove posle više od 80 godina

U toku su radovi na zameni krstova na Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu, koji su postavljeni još za vreme njegove gradnje. S obzirom da je od tada prošlo više od 80 godina, i da su krstovi dotrajali, i posebno stradali u olujnom nevremenu prošle godine, njihova zamena je bila neophodna. Radovi se izvode uz blagoslov nadležnog Episkopa, a na osnovu elaborata Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Krstovi će biti zamenjeni novim, identičnim, od prohroma sa dvadesetčetvorokaratnom pozlatom. Radovi bi trebalo da budu završeni do Mitrovdana, slave Crkvene opštine Lazarevac.

Zamena krstova na Hramu Ssvetog velikomučenika Dimitrija

Na Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu izvode se radovi na zameni krstova koji su postavljeni pre više od 80 godina, kada se gradio Hram. Krstovi su u velikoj meri za sve te godine dotrajali, a dodatno su stradali tokom nevremena prošle godine.

Zamena krstova

Radi se o zameni šest krstova, pet na kupolama hrama i jednog koji se nalazi na zvoniku.Radovi se izvode uz blagoslov nadležnog Episkopa, po elaboratu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekao nam je otac Marko Mitić, starešina Hrama.

Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu

Po ugovoru, koji je sklopljen sa izvođačem, rok za izradu krstova je 90 dana od demontaže, pa se očekuje da svi radovi budu završeni do Mitrovdana, slave Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija, kada bi trebalo da bude i osvećenje novih krstova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA