BeogradLazarevacVesti

Imunitet saveznik u borbi protiv virusa – Saveti prim. dr Nikole Dograjića

U periodu virusnih infekcija a posebno aktuelne pandemije imunitet dece je ključan. Pored ishrane bogate voćem, povrćem i mesom, neophodan je i vitamina D. U izjavi za RTV GEM primarijus dr Nikola Dograjić preporučuje konzimiranje jogurta koji ima probiotsko dejstvo. Jedan brazilski orah sadrži preporučene dnevne količine selena, ističe doktor. Treba zaštititi dete i smanjiti mogućnost da bude izloženo virusu napomenuo je Dograjić ali i dodao da je za razvoj najmlađih od izuzetnog značaja boravak u kolektivu.

decaKorona virus je identifikovan još sedamdesetih godina, o njemu se dosta zna. Ipak njegova najnovija mutacija je potpuna nepoznanica, istakao je prim. dr Nikola Dograjić.  Za razliku od predhodnih pandemija, kada je smrtnost bila velika, sada imamo antibiotike kao snažnu podršku protiv ove sistemske bolesti koja može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme i ostaviti posledice na brojnim organima među kojima su i reproduktivni. Deca su za sada manje pogođena ovim virusom ali u borbi za njihovo zdravlje ključan je imunitet.

prim. dr Nikola Dograjić
prim. dr Nikola Dograjić

Ishrana bogata povrćem, voćem, ribom i mesom najbolji je saveznik u borbi za dobar imunitet. U borbi protiv korona virusa presudnu ulogu ima i vitamin D.

Boravak dece u kolektivu se ipak preporučuje. Boravak u vrtićki grupama bitan je za razvoj najmlađih, uprkos tome što je izloženost virusima u takvoj sredini velika. Ipak prim. dr Nikola Dograjić preporučuje da u predškolske ustanove idu deca starija od tri godine, navodeći primer Nemačke i njihova iskustva.

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA