BarajevoBeogradLajkovacLazarevacObrenovac

Izgradnja Regionalne deponije u Kaleniću na površini od 75 hektara

Izgradnjom Regionalne deponije u Kaleniću rešava se problem odlaganja smeća za oko 600.000 stanovnika iz 11 opština među kojima su Lazarevac i Lajkovac. Deponija će, kako je planirano biti stavljena u funkciju 2020. godine, a opština Lajkovac je u skladu sa dinamikom realizacije projekta izvršila sistematizaciju u komunalnom preduzeću i formirala Sektor za upravljanje otpadom. U okviru priprema za početak rada deponije neophodno je i otvaranje reciklažnog dvorišta, a građane Lajkovca očekuju i nove kante za odlaganje i selekciju kućnog smeća.

Regionalna deponija sa pratećim objektima i sadržajima trebalo bi da se izgradi na površini od 75 hektara na devastiranom zemljištu površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara“ u Kaleniću, od čega je 54 hektara na teritoriji opštine Ub, a 21 hektar na području opštine Lajkovac. Kapacitet deponije projektovan je na 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada iz 11 lokalnih samouprava: Valjeva, Lajkovca, Uba, Ljiga, Mionice, Osečine, Vladimiraca, Koceljeve, Barajeva, Lazarevca i Obrenovca. Kao jedna od opština potpisnica Lajkovac je među prvima započeo pripremu svog komunalnog preduzeća za početak rada predstojeće deponije.

Model prikupljanja otpada biće jedinstven za svih 11 gradova i opština – otpad će se prikupljati u dve frakcije, suvoj i mokroj. Kako je planirano domaćinstva će dobiti i nove kante za odlaganje smeća, sa novim načinom selekcije otpada.

Regionalni sistem „Kalenić“ projektovan je po decentralizovanom modelu. Predviđena su tri centra za preradu otpada i to u Valjevu, Lazarevcu i Obrenovcu, a transfer stanica osim u ovim gradovima biće i u Koceljevi. Oni nisu u vlasništvu i pod upravom „Ekotamnave“ nego lokalnih samouprava kojima raspolažu njihova matična komunalna preduzeća.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA