BeogradLazarevacVesti

Polaganje venaca na spomenik Slobodanu Peneziću Krcunu

Predstavnici SUBNOR- a iz Lazarevca i Užica položili su vence na spomen obeležja narodnih heroja i visokih republičkih funkcionera Slobodana Penezića Krcuna i Svetolika Lazarevića Laze, koji su tragično nastradali 06. novembra, pre 54 godine, na Ibarskoj magistrali, u selu Šopić, kod Lazarevca.

U saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, u Šopiću 06. novembra 1964. godine poginuo je Slobodan Penezić Krcun. Prema zvaničnoj istrazi, njegov automobil je sleteo sa puta i svom silinom udario u drvo. Zajedno sa Krcunom tada je poginuo Svetolik Lazarević Laza. Sahranjeni su 8. novembra, jedan pored drugog, u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

Godinama unazad Krcunu i Lazareviću počast u Šopiću odaju i predstavnici SUBNORA iz Užica. Očevidac događaja, tadašnji pripadnik saobraćajne policije u Lazarevcu Miloš Ponjavić se prisetio tragedije koja se desila pre više od pola veka.

U Drugom svetskom ratu, posle kojeg je proglašen za narodnog heroja, Slobodan Penezić, bio je jedan od organizatora ustanka u Srbiji i politički komesar Druge proleterske brigade. Slobodan Penezić Krcun, bio je ministar unutrašnjih poslova u prvoj, drugoj i trećoj Vladi Narodne Republike Srbije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA