BeogradLazarevacVesti

Izgradnja regionalne deponije u Kaleniću trebalo bi da bude završena do 2025. godine

PD REC „Eko-Tamnava“ Ub održalo je treću redovnu sednicu Skupštine na kojoj su usvojene sve tačke dnvenog reda. Pre početka sednice sa delegiranim predstavnicima opština koje su učesnice projekta, zaposleni u ovom preduzeću obišli su lokaciju na kojoj se izvode radovi i upoznali prisutne sa dinamikom radova i trenutnim aktivnostima. Direktor preudzeća Zoran Petrović ovom prilikom rekao je da radovi napreduju planiranom dinamikom i da se očekuje da do kraja 2025. godine ovaj regionalni centar bude završen. U avgustu je planirano i da se postavi folija u telo deponije, koja je svakako najvažniji deo deponije u Kaleniću. Ovaj projekat ima obeležja međuregionalnog a 15 gradova i opština svoj komunalni otpad odlagaće upravo ovde.

Projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije neopasnog otpada „Kalenić“ je od značaja za Republiku Srbiju a posebno 15 lokalnih samouprava koje će na ovaj način trajno rešiti problem komunalnog otpada. Oko pola miliona ljudi živi na prostoru opština i gradova koje su potpisale sporazum a na ovaj način biće rešen problem deponovanja oko 240 000 tona godišnje komunalnog otpada. Radovi za sada teku planiranom dinamikom a direktor deponije Zoran Petrović kaže da očekuje da radovi potraju do kraja 2025. godine.

Najvažniji deo same deponije je telo, a predviđeno je da se u avgustu postave folije, kao i senzori koji će ukazivati na probleme u radu, ukoliko ih bude, kaže Petrović. Dodaje da su u toku i radovi na pristupnoj saobraćajnici, dalekovodu, kao i upravnoj zgradi.

Po rečima Petrovića svi radovi na izgradnji regionalnog centra trebalo bi da budu završeni do kraja 2025., nakon toga je neophodno dobiti upotrebnu dozvolu, pa se očekuje da centar počne sa radom u toku 2026. godine.

Na pitanje novinara kada možemo očekivati ekološke benefite ovog projekta, Petrović kaže da pojedine opštine već sada imaju korist od izgradnje ovog centra. Dodaje da se četiri transfer stanice nalaze u opštinama Lazarevac, Obrenovac, Koceljeva i Valjevo.

Nakon obilaska gradilišta, odražana je i sednica skupštine kojom je predsedavao Đorđe Maksimović i na kojoj su usvojene sve tačke dnevnog reda. Dogovoren je i nastavak sradanje ovog preduzeća sa lokalnim samoupravama u cilju rešavanja problema u vezi izgradnje Transfer stanica, Reciklažnih dvorišta i nabavke opreme za komunalna preudzeća.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA