BeogradLazarevacVesti

Izložba Duška Šurlana u OŠ “Rudovci“

Izložba skulptura Duška Šurlana otvorena je u OŠ “Rudovci“, tom prilikom za učenike od petog do osmog razreda održano je predavanje i edukacija o ovoj temi. Izložba će biti otvorena naredne dve nedelje, a osnovci će u tom periodu kroz edukaciju i praktičan rad upoznati svet skulptura.

Organizacija izložbe, predavanje i druženje sa umetnikom Duškom Šurlanom učenika OŠ “Rudovci“ deo je sveobuhvatnih aktivnosti na promociji likovne kulture i umetnosti, u skladu sa tradicijom koju rudovačka škola ima iz koje je poteklo osam akademskih slikara.

Čuvajući sećanje na prve dane škole koja je u Rudovcima osnovana 1889. godine, obnovljeno je i postavljeno školsko zvono staro preko 120 godina.

Profesor likovne kulture Vladimir Petrović kao jedan od inicijatora izložbe naglasio je da najmanje dva puta godišnje učenici imaju priliku da se bave skulpturom i istraže mogućnosti tri dimenzije, u cilju razvoja njihovog talenta, kreativnosti i mašte.

Duško Šurlan je rođen 1957. godine u Rudovcima, u ranom detinjstvu otkrio je sklonost ka umetničkom izražavanju kroz crteže i slike. Prvu skulpturu u drvetu izvajao je osamdesetih godina prošlog veka. Svoje detinjstvo proveo je u Rudovcima, zbog toga je izložba u rudovačkoj osnovnoj školi za njega od posebnog značaja.

Duško Šurlan
Duško Šurlan

Šurlan je skulptor raznolik u zamislima, otvoren i spreman za neprestano otkrivanje prirode u vajarskim oblicima, ozbiljnog stava u traganju za formom koja će je najbolje definisati. Svojim stvaralaštvom teži da poveže čoveka i prirodu, da život drveta učini svevremenim i da kroz oblik i formu ispolji lepotu postojanja. Njegove skulpture naredne dve nedelje krasiće hol škole u Rudovcima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA