BeogradLazarevacVesti

Kakav vazduh Lazarevčani udišu?

Aerozagađenje je ove nedelje najvažnija tema u Srbiji, hitnom sednicom i merama koje treba preduzeti reagovala je i Vlada Srbije. Potražnja za nano maskama koje štite od najsitnijih čestica u vazduhu je porasla, a kako smo proverili od juče se mogu naći i u Lazarevcu u Apotekama Beograd, između ostalih i u apoteci Gornji grad u lazarevačkom Domu zdravlja.

apoteka

Lazarevčani već godinama naviknuti na loš kvalitet vazduha nisu preterano zabrinuti barem sudeći prema potražnji za nano maskama ali i broju onih koji na ulicama štite respiratorne organe. Pulmolog, specijalista za bolesti pluća dr Aleksandra Spasojević preporučuje da se što manje vremena provodi na otvorenom prostoru, fizičke aktivnosti smanje na minimum, prostorije ne provetravati u periodima najvećeg zagrađenja,  ishranu obogatiti voćem i povrćem. Poseban apel za hronične bolesnike je da redovno uzimaju propisanu terapiju.

Povećanje broja pacijenata zbog virusnih infekcija disajnih puteva, gripa i simptoma sličnih gripu se vezuje posebno za ovo doba godine. Tokom ove sezone gripa situacija je drugačija, broj obolelih je na minimumu ali je povećan broj pacijenata, posebno hroničnih bolesnika  koji osećaju posledice aerozagađenja.

Aleksandra Spasojević
Aleksandra Spasojević

Na zagađenje utiču niske temperature, visoki vazdušni pritisak i uspostavljanje temperaturne inverzije do koje dolazi kad sloj hladnog vazduha iznad zemlje ne dozvoljava zagrejanom i zagađenom vazduhu da ode u atmosferu. Suspendovane čestice prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća upozorava specijalista za bolesti pluća u DZ ‘’Dr Đorđe Kovačević’’ Aleksandra Spasojević.

Doktorka Spasojević ističe da nošenje medicinskih maski u ovoj situaciji može biti samo kontraproduktivno, preporučuje da se peko usta i nosa drži obična maramica koja će odmah nakon upotrebe biti bačena, a ukoliko koristite šal treba ga odmah oprati.

Kada je reč o nano maskama do pre nekoliko dana u Srbiji su se mogle kupiti samo putem  specijalizovanih sajtova koji prodaju oprmu za zaštitu na radu. Apotekarske ustanove Beograd su od juče nabavile maske i mogu se naći i u Lazarevcu.

maska
Maska

Proverili smo i u privatnim apotekama, u Apoteci Juričić nano maski još nema u prodaji, a kako su nam rekli još ih nema ni kod dobavljača sa kojima sarađuju. Potražnja  prema rečima zaposlenih nije velika.

Zvanični podaci o zagađenju vazduha u Lazarevcu ne stižu u lazarevačku  pulmologiju, a doktorka Spasojević preporučuje korišćenje zvaničnih aplikacija za mobilne telefone.

Aplikacija za merenje zagađenosti vazduha
Aplikacija za merenje zagađenosti vazduha

Kada govorimo o zagađenju radi se o suspendovanim česticama, odnosno čvrstoj materiji koja se nalazi u vazduhu.U pitanju su takozvane lebdeće čestice ili, kako se to često naziva – „sitna prašina“.PM 10 znači da su to čestice manje od 10 mikrometara u aerodinamičnom promeru.PM 2.5 znači da su manje od 2.5 mikrometara – što su čestice sitnije, to su opasnije jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.Prema direktivama EU, da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija PM 10 čestica ne treba da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a prekoračenja ne smeju biti duža od 35 dana godišnje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA