Karavan „Izađi mi na teglu“ treći put sa Barajevcima

Treću godinu za redom, za Dan opstine Barajevo na Veliku Gospojinu održan je takmičarski karavan „Izadji mi na teglu“ koji obilazi 33 grada i opština. Ove godine bilo je prijavljeno 15 ekipa a pobednički tim, Udruženje „Žene Barajeva“ kao nagradu za prvo mesto dobilo je šporet „smederevac“ i plasiralo se na finalno takmičenje koje će biti organizovano u Beogradu tokom oktobra meseca.

Šesta sezona karavana “Izađi mi na teglu” – nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara, počela je 19. avgusta i trajaće sve do 12. oktobra. Karavan će ove godine obići ukupno 33 mesta širom Srbije. U Barajevu je treću godinu zaredom ovo zanimljivo takmičenje održano na Veliku Gospojinu, Dan i slavu ove opštine. Za glavnu nagradu „smederevac“ i prolazak u finale, takmičilo se 15 ekipa iz Barajeva i okoline.

Veliki broj građana je i ove godine uzeo učešće u ovom takmičenju koji se u Barajevu organizuje uz podršku opštine i Centra za kulturu. Pored takmičara, na karavanu je bio prisutan i veliki broj izlagača, koji su predstavili svoje proizvode.

Takmičarima je bio obezbeđen štand opremljen „smederevcem „za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Takođe, svaka ekipa dobila je papriku u potrebnoj količini za pripremanje jedne ture ajvara, tegle, drva i neophodne začine. Neki od učesnika su ovde svake godine prisutni a bilo je onih koji su po prvi put ušli u trku za najbolji ajvar. Pored neophodnih sastojaka, tvrde, najvažnija je ljubav prema pripremanju ove zimnice.

U proteklih pet sezona karavan „Izađi mi na teglu“ obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Najbolji ajvar ove godine pripremilo je Udruženje „Žene Barajeva“. One će se takmičiti u velikom finalu 12. oktobra u Beogradu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA