BeogradLazarevacVesti

Kišan period negativno utiče na žitarice

Izuzetno kišan period i nestabilno vreme imaju negativan uticaj na proizvodnju žiratica, povrća i voća, što se može negativno odraziti na ponudu ali i cene ovih proizvoda na tržištu. Poljoprivrednici su posebno razočarani time što je ove godine sve dobro rodilo, ali je preterana vlaga već u dobroj meri uzela danak prinosima. Iz Savetodavne poljoprivredne stručne službe Mladenovac poručuju da je ovakvo vreme jedino pogodno razvoju i rastu kukuruza i preporučuju da se čim to vremenske prilike dozvole primene sve agrotehničke mere u cilju zaštite i prehrane biljaka.

Preterana vlaga u ovom periodu uzela je danak prinosima, a posebnu štetu pretrpela su strmna žita koja su u punom rodu i pred žetvu koju su onemogućili ovakvi vremenski uslovi. Prema procenama prinos pšenice će biti u granicama višegodišnjeg proseka, ali će kvalitet biti lošiji, a u područjima koja su bila izložena uticaju grada, očekuje se umanjenje prinosa od 20 do 30 odsto.

Stanje-prinosa-jpg

Nakon stabilizacije vremenskih prilika biljkama će za dalji razvoj biti neophodna primena agrotehničkih mera, a posebno treba voditi računa i o biljnim bolestima i štetočinama koje mogu dodatno ugroziti stabilnost prinosa poljoprivrednih kultura.

Bez obzira na stručnu podršku i želju poljoprivrednika da makar povrate uloženi novac u ovogodišnju setvu presudnu ulogu će imati vremenske prilike odnosno neprilike, ova godina još jednom je pokazala da je svaka setva bez osiguranja useva ogroman rizik.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA