Kišni Ivanjdan u Baroševcu

Po tradiciji, na veliki hrišćanski praznik Ivanjdan u Baroševcu je obeležena seoska slava. Uprkos lošim vremenskim uslovima i nevremenu, ni ove godine se nije odustalo od tradicionalnog takmičenja u kuvanju riblje čorbe. Učešće je uzelo 9 ekipa. Prvo mesto osvojila je ekipa kolektiva osnovne škole iz Baroševca, a među nagrađenima je i ekipa ”GLODAR 1 BTO sistem Tamnava – Istočno polje”.

Praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja se kao seoska slava u Baroševcu tradicionalno proslavlja narodnim vašarom, kulturno umetničkim programom kao i takmičenjima pecaroša i kulinara. Na ovaj način, proslavom ali i poštujući verske običaje, meštani Baroševca čuvaju od zaborava dugogodišnju i od predaka nasleđenu tradiciju, koji su sa zadovoljstvom prihvatili i mladi. Ovoga puta svetkovinu je pokvarilo olujno nevreme, smena sunca i pljuskova sa grmljavinom. Ipak najuporniji takmičari u kuvanju riblje čorbe su ostali do kraja manifestacije.

U Baroševcu, kao rudarskom mestu u većini ekipa bili su i zaposleni u kolubarskim rudnicima, između ostalih i ekipa od dvanaest članova ”Glodar 1 BTO sistem Tamnava – Istočno polje”.

Jedan od ključnih sastojaka svakog kulinarskog specijaliteta je svakako dobro raspoloženje, a za to se i ovoga puta pobrinula ekipa ”85. godište” koju čine školski drugovi kojima je ovo takmičenje prilika da se okupe i evociraju uspomene.

Tradicionalno kuvanje čorbe, svake godine okupi vrsne kuvare i ribolovce koji se trude, svako na svoj način i dodajući određene začine da spremi što ukusniju i bolju čorbu, koja će poneti zasluženu titulu najbolje i kuvaru doneti prvu nagradu. Pokušali smo da otkrijemo njihovu tajnu.

Organizator manifestacije MZ Baroševac se i ovoga puta potrudila da sve protekne u najboljem redu uprkos lošim vremenskim uslovima, a za pobednike su pripremljene nagrade.

Podršku svim takmičarima tokom celog trajanja manifestacije dao je i odbornik MZ Baroševac Milan Đorđević, predsednik Sindikata JP EPS, koji je istakao da je za Baroševac najbitnije da se tradicija sačuva.

Dugo očekivanom trenutku, proglašenja pobednika, odnosno najukusnije čorbe prethodilo je žiriranje. Članovi žirija su probali svaku čorbu i dali svoje ocene. Treće mesto osvojila je ekipa ”Glodar 1 BTO sistem Tamnava – istočno polje”, drugoplasirana je ekipa ”Generacija 85. godište”, a prvo mesto za najukusniju čorbu pripalo je kolektivu škole Baroševac.

Specijalna nagrada za višegodišnje učešće pripala je i jednoj od najbrojnijih ekipa EDB Lazarevac. Ovom prilikom nagrađeni su i pobednici takmičenja u pecanju na plovak u najmlađim kategorijama. Teodora Filipović je osvojila treće mesto, Filip Arsenijević  drugo, a Veljko Petrović prvo mesto. Najmlađim ribolovcima je uručena i ribolovačka oprema koja će im pomoći u daljem bavljenju ovim sportom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA