BeogradLazarevacVesti

 Kontrolni pregledi hroničnih bolesnika u doba korone

Virus korona je već gotovo deset meseci u centru brige o zdravlju. Zdravstveni centri i ustanove, bitne za dijagnostiku i lečenje brojnih bolesti već mesecima su u kovid sistemu. Ipak kontrolni pregledi i lečenje hroničnih bolesnika su neophodni bez obzira na epidemilošku situaciju. Specijalista interne medicine i subspecijalista kliničkog ultrazvuka dr Ljubivoje Matić  preporučuje pacijentima da se od redovnih kontrola ne odustaje i upozorava da nagle i česte promene vremenskih prilika mogu uticati na zdravstveno stanje hroničnih bolesnika.
dr Ljubivoje Matić
dr Ljubivoje Matić

Hronične bolesti, koje su odgovorne za 70 odsto svih smrtnih ishoda godišnje u svetu, tokom 2020. godine ostale su u senci korona virusa. U strahu pred novim virusom hronični bolesnici često zanemaruju svoje osnovne bolesti. Brojne zdravstvene ustanove već mesecima su u covid sistemu. Interesovanje pacijenata za lečenje hroničnih bolesti je posledica i njihovog straha od kontakta sa virusom u samoj zdravstvenoj ustanovi.

korona

Januar mesec prate česte promene vremenskih prilika.  Za hronične pacijente, posebno obolele od kardiovaskularnih bolesti nagle oscilacije spoljne temperature praćene i promenama pritiska  mogu imati značajne posledice.

Dr Ljubivoje Matić uputio je apel hroničnim bolesnicima da ne odustaju od kontrolnih pregleda čak i kada su zdravstvene ustanove u kovid sistemu. U tom slučaju je moguće pronaći doktore koji  brinu o njihovom zdravlju i u privatnoj praksi.

Preporuka doktora Ljubivoja Matića je imunizacija pacijenata u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem. Uz prethodne konsultacije sa lekarom opšte prakse. Prvom dozom pravi se senzibilizacija, naš organizam se praktično upoznaje sa agensom iz vakcine, da bi posle 28 dana taj imunitet od prve doze bio na maksimumu . Druga doza dodatno podiž količinu antitela na zaštitni nivo. Nakon nedelju dana od revakcinacije smatra se da smo zaštićeni od virusa korona.

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA