BeogradLazarevacVesti

Lazarevac obeležio slavu Svete Trojice

Gradska opština Lazarevac obeležila je opštinsku slavu – Silazak svetog Duha na apostole – Trojice. U hramu Svetog velikomučenika Dimitrija održana je sveta liturgija, u prisustvu velikog broja vernika nakon čega je kroz grad prošla litija.

Slava

Slava grada Lazarevca, Silazak sv. Duha na apostole, praznik koji se smatra rođendanom Hrišćanske crkve, a koji je u narodu poznat i kao Sv. Trojica ili Pedesetnica kada je Gospod poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu.

Slava-Trojice-1

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji. Tako se ovaj praznik smatra i rođendanom Crkve Hristove. Svetoj liturgiji u Hramu Svetog Dimitrija i obeležavanju gradske slave prisustvovao je veliki broj vernika.

kolac-1

Za ovaj praznik, u hramovima se služe Svete liturgije, unosi se sveža trava i cveće i posle molitve, klečeći i moleći se Bogu, pletu venci koje se odnose domovima i stavljaju pored slavskih ikona i kandila.

Domaćica slave u porti lazarevačkog hrama bila je Branka Petrović, za koju je kako nam je rekla ovo velika čast i zadovoljstvo.

kolac-2

Ovom svečanom činu pored sveštenstva i mnogobrojnih vernika prisustvovali su predstavnici gradske opštine, a predsednik Bojan Sinđelić je u ime rukovodstva čestitao gradsku slavu svim sugrađanima.

litija-1

Po značaju ovo je treći praznik, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja.  Trojice su uvek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa. Crkveno učenje kaže da je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha Svetog“ na njih, što se desilo 50. dana od vaskrsnuća. Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao na apostole.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA