Lazarevački prosvetari ujedinjeni i odlučni u borbi protiv nasilja u školama

Lazarevački prosvetari danas tačno u podne okupili su se ispred Rudarske česme u znak protesta protiv nasilja u školama i kao podrška nastavnici iz Trstenika koja je nedavno pretpela zlostavljanje učenika u školi u kojoj predaje. Ujedinjeni u ideji da odbrane svoju časnu profesiju, sve škole na teritoriji opštine Lazarevac stupile su u jednodnevni štrajk i obustavile nastavu. Od resornog ministartstva zahtevaju da se stane na put nasilju u školama, kako vršnjačkom, tako i onom koje trpe nastavnici ali i da se izmene zakonske regulative za zaštitu zaposlenih u prosveti.

Stop nasilju u školama

U 47 mesta širom Srbije prosvetni radnici danas su odlučno rekli ne nasilju u školama. Ovaj put ujedinjeni bez obzira kom sindikatu pripadaju, okupili su se na gradskim trgovima i poručili da je vreme da se ovoj profesiji vrati dostojanstvo i da se prosvetnim radnicima omogući da svoj posao obavljaju časno. U ime lazarevačkih prosvetara prisutnima se prvo obratila Dragana Stanišić, nastavnica biologije u OŠ „Dule Karaklajić“. Mirnim protestom šaljemo jasnu porku „Stop nasilju u školama“ jer želimo da uz podršku roditelja škola ponovo postane bezbedno mesto gde vaspitavamo i obrazujemo decu i to radimo ozbiljno i časno, rekla je Stanišić.

Protest prosvetara

Srđan Džumić, nastavnik istorije i predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika pozdravio je svoje kolege i napomenuo da su zahtevi sindikata da se izmene zakonske regulative za zaštitu zaposlenih u prosveti.

Nastavnica hemije Slađana Nikolić rekla je ovom prilikom da je ponosna jer lazarevački prosvetari ujedinjeni drže javni čas sa ciljem da se stane na put nasilju koje i oni sami svakodnevno trpe u svojim školama.

Stop nasilju

Glavno pitanje koje se svakodnevno postavlja svima nama je zašto se ovakve stvari sve učestalije javljaju i da li mi kao profesori negde grešimo, kaže Petar Mijaljević, nastavnik matematike. Mislim da je problem u tome što sve prihvatamo i ćutimo, dodaje Mijaljević.

Na osnovu svega što se dešavalo prethodnih dana ali i godina, očigledno je da učoonica više nije sigurno mesto kao što je to nekada bilo, kaže Saša Stajčić, profesor filozofije. Želimo da pokažemo da smo svesni svega što se dešava oko nas ali složni u borbi da škole budu bezbedno mesto.

Protest stop nasilju

Za sam kraj protesta, prosvetari su poručili da se nadaju da će njihov revolt biti shvaćen na pravi način i da će se u škole vratiti red, mir i da će one ponovo postati bezbedna mesta gde se prenosi znanje i vrednuju prave vrednosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA