Lazarevčanima predstavljena monografija “Kosovsko pitanje 1974 – 1989”

U Biblioteci “Dimitrije Tucović” Lazarevac održana je promocija monografije “Kosovsko pitanje 1974 – 1989” istoričara Petra Ristanovića.

promocija monografije

Ova knjiga napisana je na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istroijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva. O knjizi su, pored autora, govorili i istoričari Dušan Bojković i Ratko Vukelić.

publika u biblioteci

Jedan od ciljeva ove knjige je da se, na osnovu arhivskih dokumenata, razjasni period događaja na Kosovu i Metohiji koji je ključno uticao na aktuelnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, kaže istoričar i autor monografije Petar Ristanović. U periodu koji opisuje autor, izvršena je albanizacija pokrajine i izbrisan srpski identitet, pa je došlo do razlaza između Srba i Albanaca.

Petar Ristanović
Petar Ristanović

Na pitanje kakav će status južne srpske pokrajine biti u budućnosti, Ristanović kaže da je bilo kakva prognoza trenutno nezahvalna. Knjige kao što je ova, smatra on, mogu ipak biti od pomoći da se u budućnosti izbegnu slične situacije. Rad na ovom projektu trajao je osam godina, kaže autor. Knjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istroijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva.

naslovna strana knjige kosovsko

Istoričar Petar Ristanović već radi na novoj knjizi. U pitanju je takođe rezultat autorove doktorske disertacije. U ovom delu će biti reči o aktivnosti srpskih opoziciono nastrojenih intelektualaca prema komunističkom režimu tokom 70-tih i  80-tih godina. O monografiji “Kosovsko pitanje 1974 -1989” koja je promovisana u lazarevačkoj biblioteci, pored autora, govorili su istoričari Dušan Bojković i Ratko Vukelić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA