Lazarevčanki Milici Rosić pripao ovogodišnji Mladi Dis

Milica Rosić, pesnikinja iz Lazarevca dobitnica je nagrade Mladi Dis. U petak 28. maja u biblioteci „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka održana je završna svečanost 58. Disovog proleća na kojoj je Milici uručena plaketa „Mladi Dis“.

Pesnikinja i dobitnica nagrade „Mladi Dis“ Milica Rosić, u petak 28. maja u Čačku na završnoj svečanosti 58. Disovog proleća dobila je plaketu „Mladi Dis“. Prema rečima ove mlade pesnikinje velika je čast biti 40. laureat „Mladog Disa“.

Interesovanje za pisanje poezije Milici Rosić se javilo pre desetak godina. Pesnikanja kaže da je na rukopisu radila godinu i po dana i da je rad na rukopisu mukotrpan posao pun uspona i padova.

„Zadnji pogled u retrovizor“ zbirka je poezije u kojoj se autorka vešto i oštro suočava sa nasleđem detinjstva, ograničenjima okruženja i pritiscima tradicije, stoji u saopštenju žirija.

„POSTOJI U MOM ISKUSTVU JEDAN ZANIMLJIV PODATAK A TO JE DA SAM 2014. GODINE BILA SA PRIJATELJIMA NA OSTRVU VIDO, TAMO JE PLAVA GROBNICA I TAMO SU SAHRANJENI SRPSKI VOJNICI. VODIČ NAM JE REKLA KAKO PRAKTIKUJU DA NEKO TAMO PROČITA PESMU PLAVA GROBNICA, MILUTINA BOJIĆA. DALA JE MENI KNJIŽICU U KOJOJ JE BILA PESMA I JA SAM TO SHVATILA KAO BOŽIJI ZNAK DA TREBA DA SE NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN BAVIM POEZIJOM. OVO PRIČAM JER SE VLADISLAV PETKOVIĆ DIS UTOPIO TOKOM PRVOG SVETSKOG RATA.“

Dobitnica plakete „Mladi Dis“ radi na novoj zbirci poezije koja će biti drugačija od nagrađene zbirke. Pesnička knjiga „Zadnji pogled u retrovizor“ biće izdata u ediciji Tokovi i imaće promociju na Beogradskom sajmu knjiga.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA