BeogradLazarevacVestiZdravlje

Ljubav ne broji hromozome

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se svake godne 21. marta. Ovaj dan se obeležava kako bi se probudila svest i razumevanje i dala međunarodna podrška i poboljšao položaj ljudi sa Daunovim sindromom, a samim tim i kvalitet njihovog života.

Osobe sa Daunovim sindromom su veliki borci, a isto tako i njihovi roditelji. To je jedina opcija kada roditelji saznaju da njihovo dete ima neki problem, i kada su im ruke vezane da im pomognu. Najteži trenutak je kada doktor kaže da dete neće doživeti starost i da će im do kraja života biti neophodna pomoć i podrška.

Kako bi se pomoglo osobama sa Daunovim sindromom, godinama se menjao program i rad u školama. Deca sa određenim problemima sada mogu da idu u redovne škole i da uče po određenom programu, odnosno uključeni su u inkluzivni rad.

Svakom detetu je potrebna podrška i ljubav, posebno onima sa Daunovim sindromom. Za roditelje je jako bitno da njihova deca imaju personalnog asistenta, kako bi oni mogli da ispunjavaju svoje radne obaveze.

Ljubav i pažnja su neophodna svoj deci bez izuzetka. To je ono što nas spaja bez obzira na razlike. Pitanje je kako dalje, kakva je budućnost dece sa Daunovim sindromom?

Život treba gledati uvek pozitivno. Kao što poslovica kaže „Kada ti život da limun, ti napravi limunadu“. U celom svetu 21.marta na specifičan način pruža se podrška deci sa Daunovim sindromom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA