BeogradLajkovacLazarevacVesti

Mesec dana rada e-pijace Ženskog udruženja kolubarskog okruga

U jeku epidemije korona virusom, pre tačno mesec dana počela je da radi e-pijaca Ženskog udruženja Kolubarskog okruga.  Ova svojevrsna online pijaca nastala je u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“. Projekat finansira Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji. Program traje već devet meseci a doprineo je i formiranju udruženja ‘’Poljoprivrednice kolubarskog okruga’’.

Ko je ŽUKO

Nakon devet meseci realizacije projekta ‘’Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ i brojnih aktivnosti ova ideja okupila je 120 poljoprivrednica sa teritorije Valjeva, Uba, Lajkovca, Mionice, Ljiga i Osečine. Online prodaja bila je korak napred, a ovu ideju ubrzala je kriza izazvana korona virusom. Svoje proizvode na ovaj način prodaje 22 poljoprivrednice. Princip rada je jednostavan, a pored online kupovine i dostava je besplatna.

E-pijaca ŽUKOZainteresovanost za prirodne seoske proizvode od malih proizvođača sve veća je na tržištu, posebno ukoliko imate direktan kontakt sa prodavcem. Na platformi ŽUKO možete pronaći sve informacije o njima zajedno sa brojevima telefona. Zainteresovanost je velika. Roba se isporučuje ne samo kupcima u kolubarskom okrugu već i u prestonici.

Besplatna dostavaCilj projekta je da pored direktne individualne koristi od prodaje, žene shvate da su deo grupe i da međusobnom podrškom podstaknu jedne druge u daljem razvoju njihovih biznis ideja ili u prevazilaženju svakodnevnih problema.

Domaći proizvodiZadatak Ženskog udruženja Kolubarskog okruga je da godinu dana nakon isteka projekta mentorišu rad poljoprivrednica i pomažu im u svemu, posebno u organizacionom smislu. Pokazatelj da će ceo projekat, a pre svega online prodaja zaživeti je i formiranje udruženja ‘’Poljoprivrednice Kolubarskog okruga’’. Ovo udruženje je tokom protekle nedelje održalo i svoju skupštinu tokom koje su razmatrane dalje aktivnosti i ciljevi budućeg razvoja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA