BeogradLazarevacObrazovanjeVesti

Na Gimnaziji oslikan mural o energetskim superherojima

Na lazarevačkoj Gimnaziji oslikan je zid koji upija prljav vazduh tako što je na njemu nacrtan mural sa takozvanim „energetskim superherojima“. Mural su uz saradnju sa profesorima i učenicima Gimnazije naslikali grafiti umetnici u okviru projekta koji sprovodi Evropska mreža za klimatsku akciju. Na duhovit i neposredan način strip pojašnjava da prelazak na obnovljive energente mora biti pravedan, što podrazumeva uključivanje lokalne zajednice u donošenje odluka, pogotovo u gradovima koji žive od eksploatacije uglja, kao što su Lazarevac, Smederevo, Obrenovac i drugi.

Kreatori interaktivnog murala o energetskim super herojima su članovi Evropske mreže za klimatsku akciju (CAN Europe). Zajedno s brojnim umetnicima i partnerima, oni žele da na zanimljiv i razumljiv način objasne zašto u što kraćem roku treba da smanjimo emisije štetnih gasova koji zagađuju vazduh i uzrokuju klimatske promene, i da podstaknu kreatore državnih politika da se ozbiljnije pozabave ovim problemom. Cilj im je da građane upoznaju s mogućnostima koje pruža prelazak na “čiste” izvore energije, koji simbolizuje most prikazan na muralu.

Ideja o ovakvom načinu predstavljanja ovog problema i uključivanju zajednice u podizanje svesti o zaštiti životne sredine, naišla je na odobravanje i kod profesora lazarevačke Gimnazije, kao i učenika, koji su se aktivno uključili u izradu ovog murala.

Brojni umetnici aktivno su se uključili u ovaj proces, a dodaju da je ovaj način komunikacije o ovoj važnoj temi možda i najbolji, s obzirom da ovaj grafit ostaje i kao umetnički proces ali i podsećanje da brinemo o sredini u kojoj živimo.

Sličan mural krasi i zidove škole u Rudovcima, koja je prva u Lazarevcu dobila priču o super herojima. Tu su akteri ove priče i učenisici u projektu otkrili i rasadnik Kolubare i po prvi put se rodila ideja da na tom prostoru okupe umetnike ali i studente određenih fakulteta kako bi organizovali radionice.

Mural o super herojima, Ugiju, Sunčici i Vetru „oživeće“ u septembru mesecu a učenici Gimanzije, kao i svi naši sugrađani uz pomoć mobilne aplikacije moći će da čitaju stripove, da vide kako Sunčica puni telefon uz pomoć solarnih panela, kako Vetar okreće vetro-elektranu i tako pali svetlo u zgradi, i kako Ugi ostaje u zemlji i pretvara se u – dijamant!

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA