BeogradLazarevacObrazovanjeVesti

Osmaci, njih 598 u Lazarevcu u utorak polažu test iz maternjeg jezika

Polaganje završnih ispita za osmake pomereno je za dan a novi termini polaganje su utorak 18. jun, sreda i četvrtak. U Lazarevcu 598 osmaka polagaće završni ispit a prvog dana, učenici završnog razreda proveriće svoje zannje iz maternjeg jezika. U sredu 19. juna polagaće se matematika, a u četvrtak izborni predmet. U fono izjavi za RTV GEM, Verica Anđelić, predsednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Lazarevcu, kaže da je sve spremno za polaganje a da će završni  ispit polagati svi učenici osmog razreda.

Polaganje završnog ispita

Mala matura 2024 biće održana 18, 19. i 20. juna. Prvog dana osmaci polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugog dana test iz matematike, a trećeg dana test iz izbornog predmeta. Osmaci imaju mogućnost da biraju jedan od pet ponuđenih predmeta – istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju. Đaci za svaki test ovih dana imaju na raspolaganju 120 minuta, odnosno od 9 do 11 sati. Ove godine 598 osmaka na teritoriji GO Lazarevac polagaće zvaršni ispit a po rečima Verice Anđelić, predsednice Aktiva direktora škola u Lazarevcu, sve je spremno za polaganje po več utvrđenim pravilima Ministarstva.

Verica Anđelić
Verica Anđelić

Na portalu Moja srednja škola objavljeni su detaljni rezultati za prethodnu školsku godinu, gde đaci i roditelji mogu da vide koliko je bilo potrebno poena za upis u sve srednje škole, odnosno obrazovne profile. Osmacima je ove godine u ponudi 235 obrazovnih profila u srednjim školama. Od 72.522 mesta predviđena za upis, 79 odsto mesta je u četvorogodišnjim profilima, 20,75 odsto su trogodišnji, a 0,2 dvogodišnji. Oko 76 odsto mesta je u srednjim stručnim školama, a 24 odsto u gimnazijama.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA