BeogradKulturaLazarevacVesti

Nagrada „Najbolji bibliotekar Srbije“ pripala Milici Matijević iz biblioteke „Dimitrije Tucović“

Bibliotekarsko društvo Srbije i ove godine proglasilo je, odlukom stručnog žirija, najbolje bibliotekare u Republici. Nagrada „Najbolji bibliotekar“ za značajne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u 2019. godini otišla je u ruke Milici Matijević iz biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu i dr Dragani Sabovljev iz Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

Nagrada je uručena na Svečanoj skupštini Bibliotekarskog društva Srbije, povodom Dana bibliotekara Srbije, 14. decembra, koja je održana 13. decembra 2019. godine u Narodnoj biblioteci Srbije.

Iz obrazloženja žirija: „Obe koleginice, i Milica Matijević i Dragana Sabovljev su dva izuzetna bibliotekara, svaka u svojoj oblasti delovanja bibliotečko-informacione delatnosti. Milica u zagovaranju da su biblioteke važnije nego ikad, kao i u širenju čitanja među najmlađim korisnicima biblioteka. Svoju posvećenost bibliotekarstvu Milica je demonstrirala kroz raznovrsnost svojih interesovanja, kao autor i kooatur nekoliko monografija iz oblasti bibliotekarstva, kao član organizacionih odbora bibliotečkih seminara i konferencija, kroz izradu stručnih analiza, izveštaja, programa rada svoje biblioteke, kroz osmišljavanje i primenu brojnih inovativnih bibliotečkih programa i usluga, naročito za decu i mlade kroz organizaciju nekoliko strčnih skupova i dešavanja dečijih bibliotekara iz Srbije i regiona. Takođe i kao autor brojnih projekata podržanih od strane Ministarstva kulture i informisanja i drugih…“

Biblioteka

Bibliotekarsko društvo Srbije ustanovilo je 1997. godine godišnju nagradu „STOJAN NOVAКOVIĆ”. Nagrada se dodeljuje pojedincu ili grupi autora za objavljeno delo iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti koje predstavlja značajan doprinos bibliotekarstvu.
Za nagradu je 2019. godine predloženo sedam autora, koji su konkurisali sa pet publikacija. Među predloženim naslovima našla se i publikacija dr Dejana Vukićevića Non imprimatur ili Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu koju su 2019. objavile biblioteka „Dimitrije Tucović,“ Lazarevac i biblioteka „Vlada Aksentijević,“ Obrenovac.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA