BeogradVesti

Najavljen prvi „Svesrpski dečji sabor” koji će biti održan od 23. do 27. maja

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je prvi „Svesrpski dečji sabor”, koji će biti održan od 23. do 27. maja pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vućića, Doma Narodne skupštine, Ministarstva prosvete, Ministarstva spoljnih poslova i Grada Beograda. On je u Dečjem kulturnom centru Beograda istakao da je ceo sistem manifestacije preuzet od manifestacije „Radost Evrope”, a koja će se odnositi samo na srpsku decu iz dijaspore.

Beo info

Srpska deca iz inostranstva boraviće kod svojih vršnjaka iz Beograda, za koju će biti organizovan zanimljiv i bogat program. Već nekoliko godina pokušavamo da organizujemo ovaj projekat, jer mi smo narod kojeg ima u rasejanju skoro u i stom broju kao i u Srbiji. Zadatak je da se deci koja rastu u državama širom sveta omogući veza sa maticom, da se upoznaju sa svojom kulturom, te da im se omogući usavršavanje srpskog jezika – ukazao je gradski menadžer i izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.

Beo info

Konferenciji za novinare su prisustvovali pomoćnica Ministra prosvete Gabrijela Grujić, koja je najavila da će deca imati priliku da u završnom izletu posete i Tršić i upoznaju se sa našom baštinom i radom Vuka Karadžića, kao i Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova, koji je istakao da su ovakve i slične manifestacije veoma važne za očuvanje jezika i pisma kod naše dece u rasejanju.

Takođe, prisutnima su se obratili Ivana Tabori Obradović, pomoćnica direktora za programsku delatnost DKCB-a, Minja Subota, predsednik Upravnog odbora DKCB-a, i Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora banke „Poštanska štedionica”, generalnog sponzora manifestacije.

Beo info

Manifestacija se održava u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda, s ciljem razvijanja osećanja pripadnosti matici Srbiji kod dece u rasejanju. Deca srpskog porekla, od 10 do 14 godina, iz Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije i Makedonije boraviće u porodicama učenika Osnovne škole „Starina Novak” iz Beograda.

Generalni sponzor manifestacije je banka „Poštanska štedionica”, a prijatelji manifestacije su Hram Svetog Save, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije i Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić” iz Tršića.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA