Nenad Bačanac: Protivgradni strelci spremni za novu sezonu

Sezona odbrane od grada na teritoriji Srbije trajaće do 15. oktobra, a nadležan je Sektor protivgradne odbrane Republičkog hidrometeorološlog zavoda. Na teritoriji GO Lazarevac izvršene su blagovremene pripreme za novu sezonu, završene obuke i potpisani ugovori sa protivgradnim strelcima. Strelce će kao i prethodnih godina plaćati država, a opština izdvaja i dodatni novac. Ove mere ipak nisu dovoljne, a po rečima člana veća GO Lazarevac Nenada Bačanca najsigurniji vid zaštite su protivgradne mreže i osiguranje useva.

Protivgradni strelci i stanice po rečima člana veća GO Lazarevac Nenada Bačanca spremni su za novu sezonu koja je počela od 15. aprila. Na Radarskom centru na Bukulji  koji pokriva sve opštine između Kolubare i Morave, južno od Save i Dunava od 15. aprila do 15. oktobra traju dvadesetčetvoročasovna dežurstva, ove godine očekuje se dovoljan broj raketa.

Član veća zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac je istakao značaj protivgradnih mreža u okviru sistema zaštite voćnjaka od grada i podsetio na subvencije koje poljoprivrednici mogu ostvariti.

Pored protivgradnih mreža preporuka ratarima je da se dodatno zaštite od grada i osiguranjem. U Srbiji je osigurano tek 10 odsto useva, a prosečno 16 gradonosnih dana u julu i 18 u avgustu je dovoljan razlog da se o tome razmišlja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA