BeogradLazarevacVesti

Nepoznata sudbina aerodroma u Lazarevcu 7. april 1941.

Povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, 24. decembar u 18 časova u  galeriji „Savremenici“ Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena multimedijalna izložba „Bombardovanje aerodroma u Lazarevcu i pogibija devet avijatičara“, autora prof. dr Milorada Đokovića. Nosilac projekta je Evropski pokret u Srbiji u partnerstvu sa Organizacijom saveza rezervnih vojnih starešina Lazarevac.

Nepoznata sudbina aerodroma u Lazarevcu 7. april 1941.

„Nepoznata sudbina aerodroma u Lazarevcu 7. april 1941.“ Naziv je multimedijalne izložbe koja će za lazarevačku publiku biti otvorena u nedelju 24. decembra na dan Ratnog vazduhoplovsta. Autor izložbe je prof. dr Milorad Đoković, a podršku organizovanju iste pružila mu je i Organizacija saveza rezervnih vojnih starešina. Malom broju građana u Lazarevcu poznata je činjenica da je samo dan nakon početka bombardovanja u Drugom svetskom ratu, tog 7. aprila pogunulo šest avijatičara a o pojedinostima i istorijskim podacima govorio nam je pukovnk u penziji Branislav Anočić.

Branisalav Anočić
Branisalav Anočić

Avioni su u vazdušnim bitkama oborili 31 nemački avion a protivvazdušna odbrana 54 aviona. Poginulo je 135 letača. Među njima, nalaze se i 9 letača koji su poginuli 7. aprila 1941. godine kada je bombardovan pomoćni vojni aerodrom u Lazarevcu. – Branislav Anočić.

Ideja o nastanku ove izložbe nastala je pre mnogo godina. Njen autor prof. dr Milorad Đoković zainteresovao se za ovu temu ubrzo posle dolaska u Lazarevac kada je pisao za list „Politika“. Interesovalo ga je zašto u Lazarevcu postoji ulica „6 avijatičara“ a tokom godina bavio se istraživanjem i istorijskim podacima o bombardovanju lazarevačkog aerodroma. Već drugog dana bombardovanja u Drugom svetskom ratu, bombardovan je i aerodrom u Lazarevcu ali podaci u knjigama govore da su vojnici i piloti bili sklonjeni na vreme. Međutim, prof. dr Đoković dolazi do podataka da je tog dana poginulo šest avijatičara.

Milorad Đoković
Milorad Đoković

Više od 30 godina sam istraživao šta se zapravo dogodilo. – dodao je autor izložbe.

U želji da svojim sugrađanima, posebno mlađim naraštajima prikažu važne istorijske  podatke i svakako od zaborava sačuvaju velike žrtve naše vojske, svoj doprinos u organizovanju izložbe pružio je i Centar za kulturu.

Na multimedijalnoj izložbi biće prikazan kratak dokumanterani film o pogibiji avijatičara, fotografije i dokumenti o bombardovanju 1941. godine ali i posledicama NATO bombadrovanja 1999. godine. Cilj organizovanja ove izložbe je da se podigne pomen obeležje vojnicima i avijatičarima koji su živote dali u odbrani otadžbine. Realizaciju izložbe pomoglo je JP EPS i GO Lazarevac.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA