BeogradKulturaLazarevacVesti

Predstava “Tako je (ako Vam se tako čini)“

Na  sceni Centra za kulturu Lazarevac održana je predstava „Tako je ako vam se tako čini“, Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića. Ovo gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta pobudilo je veliku pažnju i obilje pohvala. Predstava je sazdana od preplitanja značenjskih nivoa, maestralne glume, inspirativne postavke, te sjajnih scenografskih i kostimografskih rešenja.

U središtu ove zanosne pozorišne priče su g. Ponca (Marko Janketić) i njegova tašta g. Frola (i Seka Sabljić) koji, posle lične tragedije postaju žrtve znatiželje, zluradosti i poražavajućih pravila življenja meštana u gradu u koji su se doselili. Zapravo, publika o tragediji saznaje posredno a u „glavnoj ulozi“ su porivi koji od likova, tj. od ljudi, prave groteskne nakaze. Konkretno, poriv likova da otkriju istinu o gospođi Froli i njenom zetu –u kakvom su odnosu, šta je sa ćerkom tj. ženom, ko je lud, ko bolestan.. Otvarajući tako i pitanje (ne)postojanja istine. Savetnik Agaci i g. Sireli (Branislav Lečić i Nenad Jezdić) potragu za istinom vode na razmeđu privatnog i ispolitiziranog. Lik Lamberta (Predrag Ejdus) svojevrsna je protivteža. Okarakterisan kao intelektualni rezoner on, zalud, o istini govori ono što treba reći.

Iz scene u scenu sagledava se i lice i naličje procesa oblikovanja društva i života u kome je čovek spreman da da sve za ono što se uspehom smatra, a uspeh se meri prilagođenošću zadatom modelu.

Seka Sabljić
Seka Sabljić

Lik gospođe Frole je posvećen nesreći. Za razliku od svih, ja sam komičarka i publika to od mene to očekuje. Ja u ovoj predstavi igram, čak ni dramski, nego tragično. – dodala je Seka Sabljić.

Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)“ postavljena je u okviru proslave 150 godina od rođenja velikog italijanskog pisca, nobelovca Pirandela, i ovoga puta lazarevačka publika je na nogama dugim, gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravila umetničku ekipu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA