BeogradLazarevacVestiŽene

Neustrašive dame sa Polja D

Poslovi na ugljenim sistemima u Rudarskom basenu „Kolubara“ uglavnom su namenjeni muškarcima, ali ih jednako dobro obavljaju i pripadnice nežnijeg pola. Milica Ivković i Verica Spasić zaposlene su na najvećem „Kolubarinom“ kopu Polju „D“. Na ovom BTS sistemu trenutno radi deset žena, a naše sagovornice Milica i Verica kažu da, kao i na svakom poslu, bude teških momenata, ali kad je potrebno i kolege priteknu  u pomoć.

Polje D

Iako i dalje dominira mišljenje da su muškarci ti koji hrane porodicu, a žene kod kuće spremaju ručak, peru, peglaju i čiste, Milica  Ivković i Verica Spasić svojim radom dokazuju suprotno. One su zaposlene  na najvećem „Kolubarinom“ kopu Polju „D“. Milica nam kaže da već pet godina radi u „Kolubari“, prethodno je 14 godina trenirala fudbal, služila je vojni rok i bila zaposlena pri Vojsci Srbije. Platom u „Kolubari“ je zadovoljna i voli svoj posao.

Milica Ivković
Milica Ivković

Milica kaže da im kolege pomažu, izlaze u susret kad god imaju priliku za to.

Verica Spasić na Polju „D“ radi punih 30 godina, od toga je 13 godina na mestu rukovaoca  stanice. I pored teškog i odgovornog posla, rada po kiši, snegu, blatu, Verica kaže da je na svoj posao navikla, vremenom ga zavolela i ne bi ga menjala.

Verica Spasić
Verica Spasić

Svi izazovi koje donosi rad na Polju „D“ lakše se podnose kada imate podršku porodice, iskrena je Verica.

Verica kaže da sa ostalim koleginicama ima dobar odnos i da se međusobno pomažu.

Polje D

Na površinskom kopu Polje „D“, na dva ugljena sistema, BTU i BTS, zaposleno je deset žena. One su raspoređene na pogonskim stanicama sistema, dakle direktno u proizvodnji uglja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA