BeogradKulturaLazarevacVesti

Novi naslovi u izdanju Biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac

Knjiga „NON IMPRIMATUR“ ili „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“, autora Dejana Vukićevića, u izdanju Biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac, dobitnik je nagrade „Dejan Medaković“. Knjiga govori o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas, u svim njenim pojavnim oblicima. Prema rečima direktorke lazarevačke biblioteke Jasmine Ivanković, ova knjiga je kapitalno delo u sferi bibliotekarstva. U saradnji sa izdavačkom kućom „Prometej“ objavljeno je i drugo izdanje ovog naslova, istakla je Ivanković.

Novi naslovi u lazarevačkoj biblioteci

Lazarevačka biblioteka poznata je po izdavačkoj produkciji. Knjige koje su obeležile prethodnu godinu su „Lazarevačka sela u novinama serbskim od 1834-1919. godine“, „NON IMPRIMATUR ili „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“, „Oslušni srce“ i druge. Cenzura je fenomen koji prati čovečanstvo od nastanka, traje kroz čitavo vreme postojanja, a ima i osobinu preobražavanja i prilagođavanja. Dakle, može se reći da je cenzura univerzalna. Borba protiv nje traje isto onoliko koliko i ona sama, rekla je direktorka i dodala da je ova knjiga odlikovana nagradom „Dejan Medaković“.

Knjiga Dejana Vukićevića

Pisci koji su posvećeni najmlađim čitaocima takođe su svojim književnim delima ovekovečili prethodnu godinu, a među njima su autorka Danijela Kvas i njena knjiga „Recitanka“ kao i knjiga „Selo sas jedan padež“, čiji je autor profesor Vlasta N. Cenić. Biblioteka „Dimitrije Tucović“ izdala je knjigu „Selo sas jedan padež“ kao nagradu autoru za priznanje Zlatno Gašino pero. Priznanje je dodeljeno za stvaralački doprinos sreći detinjstva, a njome je sagledan sveukupan rad Vlaste N. Cenića u oblasti stvaralaštva za decu koji traje nekoliko decenija, istakla je Ivanković.

Jasmina Ivanković
Jasmina Ivanković

U planu izdavačke delatnosti lazarevačke biblioteke u ovoj godini je objavljivanje knjige pokojnog Minje Subote, u saradnji sa dečijim kulturnim centrom „Najlepše dečije pesme“. Popularni Peđolino napisaće knjigu kratkih priča i crtica za decu koja će obuhvatati njegovo dugogodišnje iskustvo sa mališanima, izjavila je za Gem Jasmina Ivanković.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA