BeogradLazarevacVesti

Obeležena školska slava Sveti Sava

Uz tradicionalnu Svetosavsku himnu, priredbe i sečenje slavskih kolača svih deset osnovnih i tri srednje škole na teritoriji opštine Lazarevac proslavilo je školsku slavu. Savindan se od polovine 19. veka slavi kao školska slava kao uspomena na Svetog Savu utemeljivača srpske pravoslavne crkve i prvog srpskog prosvetitelja.

Obelešena školska slava Sveti Sava

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača. Od polovine 19. veka Savindan se slavi kao školska slava. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata. Sve škole na teritoriji GO Lazarevac obeležile su školsku slavu. OŠ “Vojislav Voka Savić“ proslavila je ovaj praznik priredbom koju po tradiciji pripremaju učenici prvog razreda. I ovoga puta nagrađeni su najbolji učenici.

Zoran Protić
Zoran Protić

Predstavnici su najmlađi učesnici naše čkole, prvaci koji uspešno obeležavaju dan duhovnosti, sa porukom da je znanje je to jednino što nam niko ne može uzeti. – dodao je je direktor OŠ “Vojislav Voka Savić“.

U srpskim pravoslavnim hramovima na današnji dan se proslavlja spomen osnivača Srpske pravoslavne crkve. Sveti Sava je svoju otadžbinu preporodio i prosvetio, bio učitelj pobožnosti i čestitosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA