Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na Spomenik srpskom ratniku predstavnici Gradske opštine Lazarevac i Udruženja rezervnih vojnih starešina položili su vence. Ovaj datum je izabran jer je na današnji dan 1918. godine probijen Solunski front. Istoričar Ratko Vukelić rekao je da je naša najveća pobeda Kolubarska bitka, ali strateški gledano proboj Solunskog fronta je doneo dobrobit čitavom svetu. Svoj dan obeležavaju i članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina.

Predstavnici Gradske opštine Lazarevac i Udruženja rezervnih vojnih starešina položili su vence na Spomenik srpskom ratniku povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se od prošle godine obeležava u našoj zemlji i Republici Srpskoj. Istoričar Ratko Vukelić istakao je ovom prilikom koliki je značaj proboja Solunskog fronta, koji se desio na današnji dan 1918. godine.

Srbija je bila zemlja koja je u Velikom ratu proporcionalno i procentualno imala najveće gubitke, istovremeno to je bila zemlja koja je imala i prve savezničke i značajne savezničke pobede. Mi smo iz tog rata izašli kao zemlja koja je imala moralni kredibilitet i kao narod koji je bio među najpopularnijim malim narodima Evrope.

Današnji dan obeležavaju kao svoj praznik i članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina. Ova organizacija je stvorena nakon Velikog rata i njen prvi predsednik je bio Stepa Stepanović, podsetio je Vukelić.

U ime Gradske opštine Lazarevac vence je položio zamenik predsednika Skupštine GO Lazarevac Željko Pavlović, koji je istakao da mu je čast da na ovaj način obeležimo ovaj praznik i odamo poštu svim srpskim junacima koji su kroz vekove boreći se za slobodu i čast Srbije stradali pod srpskom trobojkom. On se zahvalio i članovima Udruženja rezervnih vojnih starešina koji su se pridružili obeležavanju ovog datuma i iskoristio priliku da im čestita Dan Udruženja koji danas proslavljaju.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA