BeogradLazarevacVestiZdravlje

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Obeležavajući Nacionalni  dan bez duvanskog dima, dom zdravlja Dr ‘’Đorđe Kovačević’’ je organizovao predavanja na temu „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“. Ovim predavanjem lazarevački Dom zdravlja nastavio je saradnju sa javnim preduzećima.

Komunalno predavanje

Kampanja  želi da upozori na posledice duvanskih proizvoda po zdravlje zajednice, posebno ističući uticaj na najmlađe.

Svetska zdravstvena organizacija  procenjuje da upotreba duvanskih proizvoda godišnje u svetu odnese više od osam miliona života. Još više zabrinjava podatak da je oko sedam miliona smrtnih slučajeva povezano sa direktnom upotrebom duvana, dok je oko 1,2 miliona smrtnih slučajeva nastupilo kod nepušača koji su bili izloženi duvanskom dimu.

Duvasnki dim

Priključujući se kampanji dom zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ je  organizovao predavanje u JPKP “Lazarevac“. PR doma zdravlja Suzana Stoisavljević je upozorila na statističke podatke po kojima je 11 odsto srednjoškolaca probalo cigarete.

Suzana Stoisavljević
Suzana Stoisavljević

Utvrđeno je da duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih hemijskih supstanci, od kojih se za najmanje 250 zna da su štetne po zdravlje, dok je za najmanje 69 utvrđeno da uzrokuju maligne bolesti.Stoga se i kaže da ne postoji bezbedan nivo izloženosti nepušača duvanskom dimu.

U cilju edukacije zaposlenih o mereama prevencije različitih bolesti a između ostalog i bolesti zavisnosti kao što je pušenje  i ovim predavanjem nastavljena je saradnja lazarevačkog doma zdravlja sa komunalnim preduzećem.

Komunalno zaposleni predavanje

Nacionalni dan bez duvana posebno je usmeren ka roditeljima, jer su i deca ugrožena efektima duvanskog dima. Kod dece i odojčadi, duvanski dim može doprineti češćim i jačim napadima astme, razvoju respiratornih infekcija i infekcija uha. Stoga je uloga roditelja u obezbeđivanju prostora bez duvanskog dima za njihovu decu – nezamenljiva.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA