BeogradKulturaLazarevacVesti

„Roman o pijanstvima“ predstavljen u lazarevačkoj biblioteci

Lazarevačkoj čitalačkoj publici predstavljena je knjiga „Roman o pijanstvima“ pisca Igora Marojevića.

Roman o pijanstvima biblioteka

Marojević je prethodni put u Lazarevcu gostovao 2007. godine a čitalačkoj javnosti sada predstavlja priču koja je iskreno i uzbudljivo štivo o iskustvima pisca povratnika sa Zapada, od njegovih prvih pijanstava do pokušaja da se vrati trezvenjačkom svetu. Autor kaže da je knjiga, njene dve trećine, autobiografska i da je ovo prvi roman u kojem je najviše opisao svoja lična i iskustva svojih poznanika.

O temi pijanstva pisali su mnogi pisci pre Igora Marojevića, ali niko kao on. Razlike u pijanstvu ovog autora i onog koje su opisivali klasici je u više segmenata a Igor Marojević nam pojašnjava i koje su.

Igor Marojević
Igor Marojević

Poznato je da na Balkanu ljudi piju kada su srećni, tužni ali i kada nemaju poseban razlog za čašicu više. Igorov glavni junak pije zbog povratka sa Zapada u Srbiju jer doživljava šok kulture. U nemogućnosti da nađe način da premosti kulturološke razlike, glavni junak odaje se poroku-pijanstvu i promiskuitetu. Dodaje da neće otkriti da li priča ima srećan kraj i da će čitalačka publika sama proceniti da li ova saga ima „hepi end“ ili ne.

Biblioteka publika

Na pitanje da li su pijanstva različita ukoliko se napijemo u Barseloni, Beogradu ili nekom drugom gradu, Marojević kaže da to zaista zavisi od sredine u kojoj živimo a da u Beogradu postoji kombinacija starinskog i vikend pijanstva, po čemu je naš glavni grad i specifičan. U romanu su opisana pijanstva na raznim meridijanima u 21. veku, kaže autor.

U ovaj roman sebe je „ugradio“ više neko ikada do sada. Dodaje da je oko 65 odsto knjige autobiografska priča a kako bi napisao roman, autor kaže da se „žrtvovao“ pa je ovo delo nastalo uz koju čašicu više.

Roma Igora Marojevića

O novom romanu Igora Marojevića, njegove kolege imale su samo reči hvale, a kako sam kaže pozitivne su reakcije i čitalačke publike. Pozitivne kritike dobio je i od publike u Lazarevcu koja je prisustvovala promociji romana u svečanoj sali Biblioteke „Dimitrije Tucović“, a pored autora o „Romanu o pijanstvima“, govorile su i Lidija Jelisavčić Ćirić i bibliotekarka Milica Matijević.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA