BeogradLazarevacZdravlje

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“ u organizaciji Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ obeležen je u OŠ „Knez Lazar“. Zadnjih 20 godina, svakog 31. januara, obeležava se Nacionalni dan bez duvanskog dima a zahvljujući ovakvim akcijama zdravstvenih ustanova znatno je smanjen broj pušača.
Suzana Stoisavljević
Suzana Stoisavljević

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru. Kampanja lazarevačkog Doma zdravlja biće nastavljena u svim školama – kaže Suzana Stoisavljević, pr menadžer Doma zdravlja.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine i tim zakonom je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno. Visokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima pušenje nije zabranjeno – zakonski regulisano, doprinosi i visoka tolerancija društva prema upotrebi duvana.

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Dobra saradnja Doma zdravlja i OŠ „Knez Lazar“ nastavljena je i kroz ovu kampnaju. Edukacija dece najvažniji je segmnet kako prosvetnih tako i zdravstvenih radnika, kaže Slavica Sunajko, direktorka škole.

Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je pet odsto stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi.Svakom drugom punoletnom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koje izlaze, dok 56 odsto stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Potpuna zabrana pušenja, uključujući i ugostiteljske objekte, uvedena je u većini evropskih zemalja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA