BeogradLazarevacVesti

Obeležena slava Svete Trojice

Svetom liturgijom koja je služena u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, Gradska opština Lazarevac obeležila je gradsku slavu – Silazak Svetog duha na apostole, Trojice. Nakon liturgije ulicama grada je prošla litija a potom je usledilo sečenje slavskog kolača i posluženje u kripti Hrama. Domaćini gradske slave ove godine bile su Miroslava Zekavčić, Branka Petrović, Milena Trifunović i Živana Mladenović. U ime domaćina, Miroslava Zekavčić je čestitala slavu, poželela svima da u miru i veselju provedu Svete Trojice i da se vrate crkvi, jer je vera u Boga jedini put spasenja.

Gradska opština Lazarevac obeležila je slavu – Silazak svetog Duha na apostole – Trojice. U prisustvu velikog broja vernika u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija održana je sveta liturgija, nakon čega je ulicama grada prošla litija, a potom je usledilo rezanje slavskog kolača. Domaćin slave ove godine bile su četiri Lazarevčanke, vernice koje redovno dolaze u hram i koje svaku slavu obeleže u crkvi uz svoje sugrađane i sveštenstvo. Jedna od njih je i Miroslava Zekavčić, koja kaže da je obeležje svake slave kolač, žito i vino a da je i ove godine slava obeležena u prisustvu brojnih vernika. Dodaje da svi treba da se vratimo veri jer je ona jedini i pravi način za spasenje svih nas.

Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom. Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica. Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA