Obeleženo 108 godina od slavne Kolubarske bitke

Državna ceremonija povodom 108. godišnjice Kolubarske bitke održana je u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu. Program ceremonije organizovali su  Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Gradska opština Lazarevac. Vence u Spomen kosturnicu i na Spomenik srpskom ratniku položili su predstavnici Vlade, vojske Srbije, opštine Lazarevac, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i predstavnici diplomatskog kora. U ime Vlade Srbije vence je položio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković  a u ime GO Lazarevac predsednik opštine Bojan Stević.

Polaganje venaca kripta

Parastosom u kripti hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu počelo je obeležavanje Državne ceremonije povodom 108. godišnjice Kolubarske bitke u organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije i opštine Lazarevac. Vence su potom položile delegacije Vlade Srbije, opštine Lazarevac, udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i predstavnici diplomatskog kora.

Nakon intoniranja himne „Bože pravde“, predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je u svom obraćanju da slavimo pobedu običnog srpskog vojnika, domaćina, seljaka… Uspeli smo da brojnijeg i moćnije neprijatelja pobedimo i potisnemo van granica naše zemlje, rekao je Stević.

Hram Svetog Velikomučenika Dimitrija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u svom obraćanju rekao je da je general Mišić preokrenuo borbu i istoriju, a Kolubarska bitka postala je povesnica ratovanja. Srbija i srpski narod podneli su najveći gubitak. Izgubili smo tada milion i 247 hiljada naših najboljih sinova i kćeri, rekao je Selaković i napomenuo da buduća pokolenja moraju čuvati od zaborava sećanje na svoje pretke.

Ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca završeno je ovogodišnje obeležavanje Kolubarske bitke, jedne od najslavnijih u istoriji srpske vojske.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA