BeogradLazarevacVesti

Obeleženo 125 godina EPS-a

Elektroprivreda Srbije (EPS) obeležila je 125 godina od izgradnje prve termocentrale na Dorćolu, koja je osnovana 1893. godine zahvaljujući profesoru fizike Đorđu Stanojeviću. Svečanosti u Starom dvoru prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, direktor BIA Bratislav Gašić, ambasador Kine Li Mančang, a domaćin v.d. direktora EPS Milorad Grčić istakao je da je dobitnik Povelje sa plaketom „Đorđe Stanojević“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

EPS je obeležio 125 godina razvoja elektroenergetike: od izgradnje prve termocentrale na Dorćolu 1893. godine do modernog vetroparka danas. V.d. direktora EPS Milorad Grčić rekao je da ta kompanija u poslednjih pet godina dostiže vidljivi napredak koji se paralelno odvija sa razvojem privrede i infrastrukture u Srbiji i istakao da će EPS, treću godinu za redom, ostvariti pozitivan rezultat.

Milorad-Grčić
Milorad Grčić

Nastavićemo sa investicijama u gradnju kapaciteta i unapređenje poslovanja jer su stabilna proizvodnja i distribucija električne energije preduslov za izgradnju autoputeva, fabrika i otvaranje radnih mesta – rekao je Grčić.

EPS predstavlja jednu od najmoćnijih kompanija u regionu koja zapošljava 30.000 ljudi i koja godišnje proizvodi 40 miliona tona uglja i 36 milijardi kilovat-sati električne energije. Uz podršku Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika države EPS nastavlja razvoj i gradi novu termoelektranu „Kostolac B3“, realizuje projekat prvog vetroparka snage 66 megavata, a nadamo se da će uskoro početi i gradnju novih proizvodnih kapaciteta u termo i hidro sektoru. Reč je o modernizovanoj kompaniji koja je lider u svojoj industriji, ali i u ukupnoj industriji u Srbiji i regionu. Kroz snažne investicije i nove projekte želimo da zadržimo EPS na tom nivou – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na obeležavanju jubileja EPS-a.

Na svečanosti je dodeljena i nagrada EPS-a za doprinos razvoju elektroenergetike u Srbiji. Povelju sa plaketom „Ðorđe Stanojević“ je u ime predsednika Aleksandra Vučića koji je u Moskvi primio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije koji je istakao da je budućnost Srbije u elektroprivredi bez koje se ne može razvijati ni četvrta industrijska revolucija.

Ne može se zamisliti razvoj robotike bez električne energije i ako mislimo da kao ekonomija i privreda opstanemo mi to nećemo uspeti bez EPS-a. To je kompanija koja je vodeća u ovom delu Evrope i želim vam da vrlo brzo ne budete samo glavni igrač na srpskom tržištu već i da pređete granice i budete apsolutni gospodar u električnoj energiji na Balkanu – poručio je Selaković.

Za doprinos EPS-u zahvalnice su uručene Ministarstvu rudarstva i energetike, MUP-u, BIA, Ministarstvu privrede, Privrednoj komori Srbije i Ambasadi Narodne Republike Kine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA