Obeleženo 55 godina od pogibije Slobodana Penezića Krcuna

Članovi SUBNOR- a iz Lazarevca, Arilja i Užica i predstavnici opštine Lazarevac položili su vence na spomen obeležja narodnih heroja i visokih republičkih funkcionera Slobodana Penezića Krcuna i Svetolika Lazarevića Laze, koji su tragično nastradali 06. novembra 1964. godine, na Ibarskoj magistrali u Šopiću. Zamenik predsednika opštine Miloje Živanović apelovao je na građane da ne skrnave spomenik Slobodanu Peneziću Krcunu i podsetio da je već treći put renoviran.

U saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, u Šopiću 06. novembra 1964. godine poginuo je Slobodan Penezić Krcun, koji je do tog događaja obavljao funkciju predsednika Izvršnog Veća Skupštine Socijalističke republike Srbije. Prema zvanično objavljenoj istrazi, njegov automobil je sleteo sa puta i svom silinom udario u drvo. Zajedno sa Krcunom tada je poginuo Svetolik Lazarević Laza. Sahranjeni su 8. novembra, u Aleji narodnih heroja na Novom groblju. Članovi SUBNOR-a Lazarevca godinama unazad polaganjem venaca odaju poštu Krcunu, visokom republičkom funkcioneru i učesniku Narodnooslobodilačkih ratova.

Ispred Gradske organizacije SUBNOR-a Užice, rodnog mesta Krcuna, obratio se sekretar Vojin Mrđa. On se zahvalio predstavnicima lazarevačkog SUBNOR-a i opštine što su obnovili spomenik koji je ponovo bio oštećen. Mrđa je izrazio nadu da će u budućnosti veći broj građana, posebno mlađih, obeležavati ovaj datum i obilaziti spomenik.

Vence na spomenik, povodom 55. godišnjice od pogibije Slobodana Penezića Krcuna ispred opštine Lazarevac položio je zamenik predsednika Miloje Živanović. Živanović je istakao da je Slobodan Penezić bio antifašista i borac, čovek koji je obeležio jednu eru i dokazao se u narodnooslobodilačkoj borbi. Miloje Živanović je ovom prilikom uputio apel građanima da ne skrnave spomenik Slobodanu Peneziću Krcunu i podsetio da je već treći put renoviran.

U Drugom svetskom ratu, posle kojeg je proglašen za narodnog heroja, Slobodan Penezić je bio  jedan od organizatora ustanka u Srbiji i politički komesar Druge proleterske brigade. Obavljao je funkciju ministra unutrašnjih poslova u prvoj, drugoj i trećoj Vladi Narodne Republike Srbije a potom bio i predsednik Izvršnog Veća Skupštine Socijalističke republike Srbije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA