Odavanje počasti komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanovicu

Povodom 104. godine od pogibije komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića, GO Lazarevac i odbor za očuvanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica, na brdu Kremenica odali su počast ovom srpskom junaku i njegovim saborcima. Vence na spomen obeležje položili su predstavnici GO Lazarevac, Vojske Srbije i predstavnici Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica. Tim povodom je postavljena i spomen ploča palim borcima od 1912. – 1918.

Podizanjem zastava i intoniranjem državne himne počela je svečanost kojom je odata počast svim stradalim vojnicima iz mesne zajednice Bistrica u ratovima od 1912. do 1918. godine, kao i komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću koji je stradao na brdu Kremenica pre tačno 104 godine. Vence na spomen obeležja su položili predstavnici GO Lazarevac, MZ Bistrica i Organizacije rezervnih vojnih starešina i oficira. Prisutnima se obratio zamenik predsednika Gradske opštine Lazarevac Miloje Živanović i podsetio ih na herojsko stradanje komandanta Milivoja Stojanovića Brke i njegovih saboraca.

Miloje Živanović, zamenik predsednika GO Lazarevac
Miloje Živanović, zamenik predsednika GO Lazarevac

U ime Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica prisutnima se obratio Mile Lazarević istakavši značaj očuvanja sećanja na stradale borce i njihova svetla dela na braniku otadžbine.

Mile Lazarević
Mile Lazarević

Ove jeseni na inicijativu MZ Bistrica uz podršku GO Lazarevac i JPKP Lazarevac postavljena je i osveštana spomen ploča poginulim borcima iz Bistrice u ratovima od 1912. do 1918. godine. Svima koji su pomogli postavljanje ove ploče zahvalio se predstavnik MZ Bistrica.

Tokom svečanosti nastupali su glumci Puls teatra i učenici i profesori muzičke škole „Marko Tajčević“, koji su svojim tačkama još jednom evocirali uspomene na herojstvo srpskih vojnika koje je postalo deo vojnih udžbenika i literature i njihovo rodoljublje koje će ostati zabeleženo u svetskoj istoriji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA