Petrovac na MlaviVesti

Održan Balkanski festival vlaške kulture i običaja

U petak 3. avgusta u Manastirici po prvi put je održan Balkanski festival vlaške kulture i običaja koji za cilj ima očuvanje tradicije, kulture, običaja kod Vlaha.

Organizatori ove manifestacije su Pokret Vlaškog ujedinjenja, Mesna zajednica Manastirica i KUD „Jovica Janković Turku“ iz Manastirice. Pokrovitelji manifestacije su Opština Petrovac na Mlavi i Nacionalni savet Vlaha.

Petrovac na Mlavi

Pre par godina otavrajuči mostove na Vitovnici, Slobodan Perić, predsednik Pokreta i direktor Kulturno- prosvetnog centra Petrovac na Mlavi, je izjavio da će od Manastirice napraviti mali kulturni centar. Smatram da je u tome i uspeo. Manastirica je već postala jedan važan kulturni centar koji neguje vlaške običaje i kulturu – rekao je je Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi

Učešće su uzeli mahom kulturno-umetnička društva iz opština i gradova Istočne Srbije: Kučeva, Bora, Zaječara, Majdanpeka, Žagubice, Petrovca na Mlavi. Bilo je oko 200 učesnika. Različitost nošnji, igara, običaja i pesama napravili su jedna lepo veče u Manastirici.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA