BeogradLazarevacVesti

Održana 5. sednica Skupštine GO Lazarevac

Skupština gradske opštine Lazarevac održala je 4. sednicu na kojoj je razmatrano 25 tačaka dnevnog reda. Pored izveštaja o realizaciji budžeta tokom 2020. godine,  izveštaje o radu podnela su i sva javna preduzeća i ustanove. Predsednik opštine Bojan Stević istako je da su sredstva opredeljena za budžet GO Lazarevac smanjena 30 odsto. U skladu sa tim biće realizovane i planirane aktivnosti, dodao je Stević. Obraćajući se odbornicima predsednik GO Lazarevac je istakao problem JPKP Lazarevac i dodao da se danonoćno radi na pronalaženju rešenja za sve probleme ovog preduzeća. Kako je Stević najavio biće neophodni i oštri rezovi, između ostalog da se broj zaposlenih svede na 500.

skupstina 1

Skupština GO Lazarevac počela je minutom ćutanja, u čast preminulog člana veća i bivšeg zamenika predsednika GO Lazarevac Miloja Živanovića. Najvažnije tačke 4. sednice Skupštine GO Lazarevac bile su vezane za izveštaje o izvršenju budžeta za proteklu i tekuću godinu. Kako je rekao šef odeljenja za finansije Dušan Marković, ostvarenje budžeta u 2019. godini bilo je čak 94, 83 odsto. Pandemija je ipak ostavila finansijske posledice na budžet GO Lazarevac, između ostalog smanjen je obim budžeta najpre za 20 odsto polovinom godine, a zatim u septembru za još 10 odsto.

skupstina 2

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević  je istakao da će smanjene u budžetu uticati i na realizaciju planiranih projekata. Budžeti javnih preduzeća svedeni su samo na osnovne potrebe, prekinuta je izgradnja javne garaže u centru Lazarevca, izgradnja parkića za decu i asfaltiranje nekategorisanih puteva. Cilj je da se očuva likvidnost budžeta, i opredeli novac za tekuće obaveze i isplatu ličnih dohodaka za zaposlene.

skupstina 3

Tokom sednice izveštaje o radu podneli su direktori svih javnih preduzeća i ustanova. Za većinu preduzeća 2019. godina bila je jedna od najuspešnijih. Najuspešnije i ovoga puta bilo je JP Toplifikacija sa profitom od preko 3 100 000 dinara. Sa najviše problema suočava se Javno preduzeće za komunalnu privredu Lazarevac. Tokom sednice doneta je odluka o rebalansu programa poslovanja ovog preduzeća. Direktor Aleksandar Rakić obratio se odbornicima i obrazložio razloge rebalansa. Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević je istakao brojne probleme sa kojima se suočava JPKP Lazarevac. Reč je o zaostalim potraživanjima, ali i tekućim obavezama. Samo prosečan mesečni račun za struju je 8 miliona istakao je Stević. Sa ovolikim brojem radnika JPKP nije u stanju da servisira sve obaveze, a posebno imajući u vidu da je procenat naplate potraživanja prema građanima na izuzetno niskom nivou napomenuo je Stević.

Skupština 5

Na kraju sednice o devet tačaka se glasalo po skraćenom postupku. Obrazovan je Štab za vanredne situacije GO Lazarevac. Odbornici su potvrdilli prestanak mandata predsednika nadzornih odbora Javnih preduzeća i imenovali su nove. Izabrani su članovi Saveta za budžet i finansije, članovi Komisije za propise, Komisije za predstavke i žalbe.

 

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA