BeogradLajkovacVesti

Održana 50. sednica Veća opštine Lajkovac

Veće opštine Lajkovac održalo je pedesetu sednicu na kojoj je razmatrana 21 tačka dnevnog reda, u okviru priprema za narednu sednicu skupštine opštine Lajkovac i planiranja budžeta za 2018. godinu. Poslednje zasedanja lajkovačkog parlamenta zakazano je za utorak 26. decembra, kada će se pored odluke o budžetu, raspravljati i o programu Javnih preduzeća i ustanova.

Budžet opštine Lajkovac za 2018. godinu je milijardu 270 miliona dinara, 4 miliona više u odnosu na budžet iz ove godine. Preneta sredstva  su oko trista miliona dinara a svi ugovoreni poslovi iz ove godine biće realizovani početkom 2018. godine kaže, predsednik opštine Andrija Živković.

Najveću stavka u budžetu za narednu godinu činiće priliv iz rente i ekologije, a subvencije ostaju slične i na nivou prethodne godine, samo što je novina povećanje u oblasti poljoprivrede, kaže Živković. Novine su i subvencije mladim poljoprivrednicima do 40 godina, a smanjene su i subvencije za nevladina udruženja i verske organizacije.

Andrija Živković
Andrija Živković

Budžet za poljoprivredu smo povećali za 60%, odnosno sa 10 miliona smo povećali na 16 miliona 300 hiljada dinara. – rekao je Andrija Živković.

Ono po čemu je opština Lajkovac svakako poznata jeste i finansiranje u oblasti socijalne zaštite. Namenjena su određena sredstva za podršku porodicama, deci, porodiljama, penzionerima i studentima.

Mi smo jedna od retkih opština u Srbiji koja za svaku nezaposlenu porodilju izdvaja 120 000 dinara, iz budžeta izdvajamo za vantelesnu oplodnju 5 miliona dinara. Naši najstariji sugrađani kvartalno dobijaju od opštine 4 000 dinara – dodao je Živković.

Iz budžeta za narednu godinu, po preporuci Vlade Republike Srbije biće uvećane plate zaposlenima u Javnim ustanovama, konkretno 10 odsto radnicima vrtića, biblioteke, Utanove za sport i Kulturnog centra, a do 5 odsto zaposlenima u Javnim preduzećima.

Sledeće godine u planu su i kapitalni projekti, završetak radova na objektu vrtića, bazen ali i rekonstrukcija dve škole, kaže Živković.

Odvojili smo novac i za projektovanje fiskulturne sale za osnovnu školu u Jabučju, za koju ćemo takođe konkurisati kod Kancelarije za javna ulaganja. Takođe, u dogovoru smo za izgradnju zajedničke kotlarnice na biomasu koja će grejati srednju i osnovnu školu, sportsku halu i Dom zdravlja. – izjavio je Živković.

Pored budžeta na poslednjoj skupštini lajkovački odbornici raspravljaće i o planu i programu Javnih preduzeća i ustanova na teritoriji opštine Lajkovac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA