BeogradKulturaLazarevacVesti

Promocija knjige “Studije o Balkanskim ratovima“

“Studije o Balkanskim ratovima“ naziv je knjige čuvenog generala i akademika Živka Pavlovića koja je izdata u saradnji Udruženja rezernih vojnih starešina i biblioteke “Dimitrije Tucović“.  Promocija je održana u svečanoj sali biblioteke a govorili su profesor Filozofskog fakulteta Beograd Aleksandar Životić, istoričar Ratko Vukelić i pukovnik u penziji Branislav Anočić.

Promocija knjige ''Studija balkanskih ratova''

Srpski general i vojni pisac, član Srpske kraljevske akademije, učesnik oba balkanska rata i Prvog svetskog rata, u Prvom balkanskom ratu bio je načelnik štaba Primorskog kora, koji je opsedao Skadar, a u Drugom načelnik Operativnog odeljenja srpske Vrhovne komande. U Prvom svetskom ratu bio je jedan od najbližih saradnika vojvode Radomira Putnika, a kao pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande rukovodio je povlačenjem srpske vojske kroz Crnu Goru i Albaniju. Na Solunskom frontu komandovao je 1916. i 1917. godine Šumadijskom divizijom. Penzionisan je 1923. navodno zbog neslaganja s kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem. Poštujući njegovo delo kao ratnika ali i akademika Biblioteka “Dimitrije Tucović“ podržala je inicijativu Udruženja rezervnih vojnih starešina GO Lazarevac da “Studije o Balkanskim ratovima“ ugleda svetlost dana.

Branisalv Anočić
Branisalv Anočić

Ovom prilikom želim da se zahvalim kancelariji Vlade Srbije za odnose sa verskim zajednicama, koji su glavni sponzori i oni su nam omogućili štampanje ove knjige. – dodao je Branisalav Anočić, predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina.

Knjiga govori o prilikama u Srbiji pre, tokom i nakon Balkanskih ratova, kao i o njenom geopolitičkom položaju pre velikog rata. Kroz lično iskustvo ali i naučni rad akademik Živko Pavlović je u ovoj studiji doneo sveobuhvatnu analizu ovog perioda.

Aleksandar Životić
Aleksandar Životić

Knjiga je nastala uz želju da se radovi velikog generala Živka Pavlovića, akademika i velikog vojnog istoričara, sada ponovo objave prilagođeni i priređeni u skladu sa vremenom sadašnjim.- rekao je Aleksanadar Životić, profesor Filozofskog fakulteta.

Poznata dela Živka Pavlovića bitna za stručnu ali i široku javnost zainteresovanu za istorijska, vojna i geopolitička dešavanja u periodu značajnih ratova su vojne studije „Bitka na Jadru avgusta 1913. godine“, „Opsada Skadra 1912.-1913.“, „Bitka na Kolubari“, „Beogradska operacija“ a u izdanju Biblioteke “Dimitrije Tucović“  štampane su dve knjige najpre o prvom svetskom ratu i sada o Balkanskim ratovima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA