Održana deveta redovna sednica Eko Tamnave

U opštini Lazarevac održana je deveta redovna sednica PD Eko Tamnava Ub na kojoj su predstavnicima lokalnih samouprava i gradova uključenima u projekat, predstavljeni dalji planovi u cilju prikljupljanja neophodne dokumentacije za pribavljanje dozvola. Eko Tamnava nedavno je dobila od ubske opštine dozvolu za izgradnju pristupnih saobraćajnica za postrojenje koje će biti izgrađeno u Kaleniću. Do početka izgradnje potrebne su još dve dozvole od Ministarstva zaštite životne sredine, koje će nakon pribavaljanja neophodne dokumentacije ovom preduzeću uplatiti 560 miliona dinara za realizacuju prve faze radova.

Ovo je jedna od tri dozvole koje će preduzeću Eko Tamnava dati “odrešne ruke” da nastavi sa realizacijom izgradnje deponije, koja je posle one u Vinči, jedina u poslednjih deset godina koja će biti izgrađena u regionu. Druga dozvola trebalo bi da stigne do kraja avgusta a treća do kraja godine. Nakon pribavljanja druge dozvole, resorno Ministarstvo obezbediće 560 miliona dinara za prvu fazu radova, koja podrazumeva izgradnju pristupne saobraćajnice, dalekovoda i pripremne radove na telu deponije, rekao je ovom prilikom Đorđe Makismović, predsednik skupštine društva.

Đorđe Makismović, predsednik skupštine društva
Đorđe Makismović, predsednik skupštine društva

O značaju izgradnje regionalne deponije napisane su brojne studije. Pored 10 opština i grada Valjeva, ovom projektu priključiće se i opštine Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija i grad Loznica. Na teritoriji ovih opština sakupi se 110 hiljada tona smeća na godišnjem nivou. Izgradnjom ove deponije problem otpada biće dugoročno rešen za oko 550 hiljada stanovnika, kaže Zoran Petrović direktor Eko Tamnave.

Zoran Petrović, direktor Eko Tamnave
Zoran Petrović, direktor Eko Tamnave

U ime domaćina, opštine Lazarevac, predsednik skupštine Tomislav Rikanović pozdravio je pristune i rekao da je dolaskom novog direktora i rukovodstva, ovo preduzeće “krupnim koracima” krenulo u realizaciju projekta izgradnje.

Tomislav Rikanović, predsednik skupštine GO Lazarevac
Tomislav Rikanović, predsednik skupštine GO Lazarevac

Skupštini je prisustvovao i državni sekretar Dragan Jeremić, koji je naglasio da je dobijanje građevinske dozvole važan momenat u projektu na koji se čekalo 12 godina a da je pred rukovodstvom ovog preduzeća sada još veća borba za nabavku investicija.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Slobodan Perović rekao je da postoje realne šanse da se u predviđenom roku završi regionalna deponija do 2021. godine i da će resorno ministarstvo uložiti dodatne napore da pribavi novac.

Radi se o trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine, a posle deponije u Vinči ovo će biti prva deponija ovog tipa izgrađena posle više od jedne decenije. Sledeća sednica skupštine biće održana u Koceljevi 27. septembra, kada se očekuje dobijanje i druge dozvole.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA