BeogradKulturaLazarevacObrazovanjeVesti

Održana edukativna šetnja „Tragovima Kolubarske bitke“

Učenici četvrtog razreda OŠ „Knez Lazar“ sa članovima Udruženja „Dečija kulturna Geografija“ Lazarevac, prošetali su Lazarevcom i tom prilikom se upoznali sa znamenitostima ove opštine.  Šetnja je počela od biblioteke „Dimitrije Tucović“ a završlila se na starom vojničkom groblju koje se nalazilo u blizini ulice Kneza Stanoja, i obeleženo je spomen- pločom. Ovo je prva šetnja pod nazivom „Tragovima Kolubarske bitke“ koja je organizovana u Lazarevcu, istakla je Natalija Đurović iz ovog udruženja, i ovom prilikom zahvalila na podršci koju su pružili Biblioteka „Dimitrije Tucović“ i opštine Lazarevac.

Tragom Kolubarske bitke

Šetnja pod nazivom „Tragovima Kolubarske bitke“, koja je imala za cilj da deca nauče više o Kolubarskoj bici, počela je u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u kojoj su učenici osnovne škole „Knez Lazar“ čuli nešto više o Dimitriju Tucoviću koji je bio teoretičar socijalističkog pokreta i istaknut član Srpske socijaldemokratske partije. Nakon toga osnovci su položili cveće srpskom ratniku i krenuli ka glavnoj ulici gde se nalazi Skulptura „Predah ratnika“, delo slikara i vajara Dušana Rajšića iz 2014. godine povodom stogodišnjice Kolubarske bitke.

Učenici u centru grada

Mališani su nastavili svoj put znanja i stigli do Crkve Svetog velikomučenika Dimitrija gde ih je dočekao sveštenik Vladimir Stojković koji je govorio o značaju Kolubarske bitke kao i o spomen – kosturnici koja se nalazi u u okviru crkve.

Učenici položili cveće na Spomenik srpskom ratniku

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine  Srbije i Austrugarske u Prvom svetskom ratu. Vodila se od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara u dolini reke Kolubare i na obroncima planina Suvobor i Maljen.

Sveštenik Vladimir Stojković

Prema rečima sveštenika Vladimira Stojkovića spomen- kosturnica u Lazarevcu je redak primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske.

Natalija Đurović ispred Udruženja „Dečija kulturna geografija“, istakla je važnost ove šetnje jer su na ovaj način učenici imali priliku da nauče nešto više o istoriji našeg grada.

Učenici u Spomen kosturnici

Mališani su istakli da su tokom ove šetnje naučili dosta o istoriji svog grada, i da jedva čekaju novu avanturu kako bi stekli novo znanje.

Šetnja „Tragovima Kolubarske bitke“, podržala je biblioteka „Dimitrije Tucović“, Gradska opština Lazarevac kao i Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA