Održana Zadružna izložba u cilju oživljavanja srpskog sela

U Centru za kulturu Lazarevac održana je Zadružna izložba koja je deo promocije u cilju oživljavanja zadrugarstva i srpskog sela u prigradskim opštinama na teritoriji grada Beograda. Ideja je da se formira jak i efikasan “zeleni prsten” oko srpske prestonice. Organizator Zadružne izložbe u Lazarevcu je Darko Božić, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Izložbu na kojoj je svoje proizvode izložilo desetak poljoprivrednih proizvođača sa teritorije GO Lazarevac obišao je predsednik opštine Bojan Stević.

Gradska opštna Lazarevac u saradnji sa Gradom Beogradom i Vladom Republike Srbije u prethodnom periodu uložila je značajna sredstva i podsticaje iz oblasti poljoprivrede, a kako je naveo Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac obraćajući se prisutnima, u planu je nastavak svih aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje položaja žitelja koji egzistiraju na seoskim područjima.

Božić je posebno istakao doprinos programa Vlade Republike Srbije pod nazivom “500 zadruga u 500 sela” koji ima za cilj obnovu srpskog sela i unapređenje rada zemljoradničkih zadruga na teritoriji republike Srbije koji se sprovodi od 2017. godine, a za rezultat ima fomiranje 935 novih zadruga do danas i 152 zadruge pomognute bespovratnim sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

Zadrugarstvo je uspešan model za napredak sitnih poljoprivrednih gazdinstava, koja udružena lakše opstaju i imaju šansu da stignu do sigurnog plasmana proizvoda, subvencija, povoljnih kredita za ulaganje u proizvodnju, a osnovni cilj je nabavka nove opreme sa novim tehnološkim postupcima za proizvodnju finalnih proizvoda u okviru zadruga.

Region Grada Beograda raspolaže značajnim potencijalom poljoprivrednog zemljišta od oko 322.000 hektara što iznosi oko 70% teritorije Grada Beograda. Ideja je da se formira tzv “Zeleni prsten” oko Beograda koji će redovno i efikasno proizvoditi i snabdevati svežim Ii zdravim namirnicama ne samo tržište Beograda, već i druge gradove Republike Srbije. Program Vlade Republike Srbije pod imenom “500 zaduga u 500 sela” sprovodi se pod nadležnošću Ministarstva za brigu o selu i ministra Milana Krkobabića.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA