BeogradLazarevacVesti

Održano prvo predavanje u okviru zimske škole za poljoprivrednike

Savet za poljoprivredu opštine Lazarevac organizovao je, u okviru zimske škole poljoprivrede, predavanje iz oblasti pčelarstva na temu „Odgajanje i selekcija matica“.

predavanje opština

Jedan od najsigurnijih puteva ka povećanju pčelarske proizvodnje je selekcija i planska reprodukcija matica, kaže profesor Nebojša Nedić sa Poljoprivredog fakulteta, koji je održao predavanje u velikoj sali opštine Lazarevac.

Lazarevački pčelari u okviru zimske škole za poljoprivrednike imali su priliku da čuju korisne savete u oblasti odgajanja i selekcije matica. S obzirom da na teritoriji lazarevačke opštine postoji nekoliko pčelara koji se bave uzgojem matica, saveti profesora Nebojše Nedića svakako će im biti korisni u odgajanju matica. On je ovom prilikom rekao da je ova tema prevashodno namenjena iskusnim pčelarima koji se dugi niz godina bave pčelarenjem.

Nebojša Nedić
Nebojša Nedić

Odabiranjem jedinki sa željenim osobinama i njihovim umnožavanjem postiže se ujednačeni kvalitet pčelinjih društava sa kojima se ostvaruje i veći finansijski efekat, ali i unificiranje i fiksiranje željenih osobina kod potomstva, kaže profesor  Nedić.

Na našim prostorima najzastupljenija je kranjska pčela a njene najbitnije osobine su izuzetna mirnoća, dugovečnost i sposobnost dobrog prezimljavanja sa relativno malom potrošnjom hrane, a to su inače za sve pčelare veoma bitne karakteristike.

pčele

Na pitanje da li se već sada može prognozirati kakva će biti godina za pčelare, profesor Nedić kaže da se pčelari obično u martu pitaju za pčele, ali da je zima je bila blaga i da se nada da neće biti zahlađenja koje će uništiti cvetanje i time narušiti medonosnu pašu.

Član Veća zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac napomenuo je da ovo predavanje prvo u nizu u okviru zimske škole za poljoprivrednike a da lazarevački proizvođači mogu očekivati u ovoj godini velike podsticaje u gotovo svim oblastima.

Nenad Bačanac
Nenad Bačanac

Tokom zimske škole poljoprivrede, predavanja će biti organizovana jednom nedeljno a o narednim, lazarevački poljoprivrednici biće obavešteni putem sms servisa.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA